Live
Demokratia-teemaryhmä 24.1.2023 klo 14-16: Puntaroivan demokratian aalto
Tapahtumat

Demokratia-teemaryhmä 24.1.2023 klo 14-16: Puntaroivan demokratian aalto

Puntaroivat asukaspaneelit ovat uudenlaista demokratiaa. Niissä tavalliset ihmiset kuulevat asiantuntijoita ja luovat harkittuja ratkaisuja päätöksenteon agendalla olevaan kysymykseen. Miten asukaspaneelit ovat sujuneet ja mitä voimme niistä oppia?

  • 24.01.2024 klo 14:00 - 16:00
  • Verkossa

Yksi viime vuoden kohokohtia oli puntaroivan demokratian aallon rantautuminen Suomeen. Jos aalto ei iskeytynyt vielä tsunamin voimalla, jonkinlaisesta hyökyaallosta voidaan kuitenkin puhua, sillä puntaroivia menetelmiä käytettiin hyvinvointialueiden asukaspaneeleissa, kuntalaisten osallistuessa oman kuntansa talouden suunnitteluun sekä eduskunnan kansalaisparlamentissa.

Puntaroivissa kansalaispaneeleissa edustava otos eri-ikäisiä ja taustaisia ihmisiä kokoontuu käsittelemään päätöksenteon asialistalla olevaa kysymystä. He kuulevat asiantuntijoita ja muodostavat pienryhmissä ratkaisuehdotuksia. Työskentelytapaa voidaan kutsua kansalaiskokoukseksi tai asukaspaneeliksi – yhteistä on se, että päättäjiä varten valmistellaan punnittu näkemys, jolla on kansalaisten tuki.

Demokratia-teemaryhmässä kuulimme, minkälaisia oppeja ja kokemuksia Suomessa viime aikoina toteutetuista asukaspaneeleista on saatu ja miten niiden kytkentä päätöksentekoon on järjestetty. Videolta voit jo kurkistaa, mitä asukkaat tuumasivat Keski-Uudenmaan asukaspaneelista, jonka teemana oli lasten ja nuorten mielen hyvinvointi.

Jos puntaroivan demokratian aalto on imaissut myös sinut mukaansa, niin Sitran verkkokoulutus tarjoaa lisää tietoja ja työkaluja puntaroivan kansalaispaneelin järjestämiseen. Sinun on mahdollista hakea mukaan myös koulutukseen, jossa pääset harjoittelemaan puntaroivan kansalaispaneelin fasilitoimista käytännössä.

Ohjelma

14.00
Tervetuloa
14.05
Mistä olikaan kyse puntaroivissa menetelmissä?
Onni Pekonen, asiantuntija, Sitra

Katso esityksen diat
14.15
Opit, kokemukset ja kytkentä päätöksentekoon asukaspaneelikokeiluissa
· Keski-Uudenmaan asukaspaneeli, Tero Seitsonen, johtava asiantuntija
Katso esityksen diat

· Lapin asukaspaneeli, Pia Yliräisänen-Seppänen, projektiasiantuntija
Katso esityksen diat

· Puntarointi kuntien talouden suunnittelussa, Pauli Saloranta, asiantuntija, Sitra
Katso esityksen diat
15.35
Eduskunnan kansalaisparlamentti
Maija Jäske, neuvonantaja, Sitra

Katso esityksen diat
15.50
Puntaroivien kansalaiskeskustelujen fasilitointikoulutus
Perttu Jämsén, asiantuntija, Sitra

Katso esityksen diat
15.55
Seuraavat askeleet
16.00
Tilaisuus päättyy

Mistä on kyse?