Live
Läbinaari: Sosiaaliset innovaatiot – uusia ideoita vai oppien jakamista?
Verkkotapahtuma

Läbinaari: Sosiaaliset innovaatiot – uusia ideoita vai oppien jakamista?

  • 21.05.2019 klo 10:00 - 11:00
  • ZOOM

Sosiaaliset innovaatiot ovat innovaatioita, jotka muuttavat sosiaalista käyttäytymistä ja sosiaalisia käytänteitä positiivisempaan suuntaan. Suomalainen esimerkki sosiaalisesta innovaatiosta on Siivouspäivä, joka kannustaa osallistujiaan kierrättämiseen ja siivoamiseen.

Sosiaaliset innovaatiot eivät välttämättä vastaa käsitystämme innovaatioista, sillä ne eivät aina synny palvelumuotoilijoiden tai koodaajien huippuosaamisen tai pöhinän myötä. Ne eivät siis välttämättä ole uusia tuotteita tai palveluita, vaan ovat luonteeltaan yhteiskunnallisia ja sosiaalisia. Sosiaaliset innovaatiot ovatkin yleensä uusia yhdistelmiä vanhoja ideoita, erilaisia sektoreita poikkileikkaavia ja perustuvat uudenlaisiin suhteisiin paitsi kohteena olevien ihmisten, mutta myös niitä kehittävien organisaatioiden välillä.  

Iso osa innovaatiomenetelmistämme kumpuaa tuotekehityksestä ja niiden puitteissa pyritään oppimisen rinnalla usein tuottamaan uusia ideoita. Minkälaisten menetelmien ja mekanismien avulla voisimme synnyttää jaettua oppimista, jotka voisivat edistää sosiaalisten innovaatioita syntyä sekä leviämistä?   

Keskustelemme Hope ry:n toiminnanjohtajaja Eveliina Hostilan ja Suomen partiolaisten varapuheenjohtaja Malin Lindholmin kanssa heidän upeasta toiminnastaan sekä tavoista, joilla heidän oppinsa saataisiin leviämään yhteiskunnassa.  Lisäksi Sitran johtava asiantuntija Riina Pulkkinen alustaa keskustelun sosiaalisen innovoinnin maailmaan.  

Keskustelemassa kanssamme 

Eveliina Hostila työskentelee toiminnanjohtajana Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry:ssä. Eveliinalla on nykyisen työn lisäksi kokemusta yhdistystoiminnasta ja vapaaehtoistoiminnasta niin itse toimijana kuin koordinoijana. Hope tekee todeksi unelmaa siitä, että lapsilla olisi Suomessa tasa-arvoisemmat mahdollisuudet hyvään arkeen. Hopen kautta kulkee vähävaraisille lapsiperheille konkreettisia vaate- ja tavaralahjoituksia, sekä lapsille ja nuorille harrastustukea ja vapaa-ajan elämyksiä. 

Malin Lindholm on Suomen suurimman nuorisojärjestön Suomen Partiolaisten varapuheenjohtaja ja valtakunnallisen ruotsinkielisen toisen asteen opiskelijajärjestön Finlands Svenska Skolungdomsförbund toiminnanjohtaja. Partiolaiset tekevät päivittäin tekoja lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja harrastamisen esteiden purkamiseksi, sillä harrastukset ovat tehokas ja yhteiskunnan kannalta edullinen keino ehkäistä nuorten syrjäytymistä ja eriarvoistumista. Partiossa ollaan 2017-2018 etsitty ja kokeilu uusia tapoja harrastaa 100 uutta tapaa tehdä partiota -hankkeessa.

Riina Pulkkinen suunnittelee ja toteuttaa Sitra Lab -prosesseja ja katsoo niitä yhteiskunnallisen ongelmanratkaisun ja innovaatiotoiminnan näkökulmasta.  

Siis mikä Läbinaari…? 

Läbinaari on Sitra Labin vuorovaikutteinen webinaari, joka tuo yhteen kiinnostavia puhujia, oppijoita ja tekijöitä. Läbinaarien tavoitteena on edistää paitsi viheliäisten, yhteiskunnallisten ongelmien taklaamista koskevan osaamisen leviämistä, mutta myös jaetun ymmärryksen syntyä.   

Läbinaareja järjestetään noin kaksi kuukaudessa ja niissä pääsee paitsi kuulemaan kiinnostavia alustuksia käsittelyssä oleviin aiheisiin, mutta myös keskustelemaan alustajien kanssa 

Mistä on kyse?