Live
Vaikuttavaa luontotyötä – miten lähteä liikkeelle yrityksen tieteeseen perustuvien luontotavoitteiden asettamisessa? 
Tapahtumat

Vaikuttavaa luontotyötä – miten lähteä liikkeelle yrityksen tieteeseen perustuvien luontotavoitteiden asettamisessa? 

Tule kuulemaan edelläkävijäyrityksiltä oppeja ja kokemuksia tieteeseen perustuvien luontotavoitteiden asettamisesta.

Kaikki liiketoiminta on riippuvaista monimuotoisesta luonnosta ja terveistä ekosysteemeistä, joko suoraan tai välillisesti toimitusketjujen kautta. Yhteiskunnallisen hyvinvoinnin haastamisen lisäksi kiihtyvä luontokato asettaa huomattavia riskejä myös yritysten tulevaisuuden toimintaedellytyksille. Tätä taklatakseen moni suomalaisyritys onkin viime vuosien aikana aloittanut työn omien luontovaikutusten selvittämiseksi ja vähentämiseksi.  
 
Yksi tapa varmistaa yrityksen luontotyön vaikuttavuus on tieteeseen pohjautuvien luontotavoitteiden asettaminen. Tieteeseen pohjatuvat tavoitteet (Science-based targets, SBTs) ovat mitattavia, toteutettavissa olevia ja aikaan sidottuja tavoitteita, jotka pohjautuvat parhaaseen saatavilla olevaan tieteeseen ja mahdollistavat sen, että yrityksen toiminta on linjassa niin maapallon kestävyysrajojen kuin sosiaalisen kestävyyden kanssa. Tieteeseen pohjautuvat luontotavoitteet määrittelevät tieteen keinoin yritysten roolin luontokadon pysäyttämisessä ja luovat samalla näin selkeän polun yrityksen pidemmän aikavälin kilpailukyvyn ja resilienssin varmistamiseksi.  
 
Kansainvälinen Science Based Targets Network (SBTN) kehittää parhaillaan yrityksille ja kaupungeille suunnattuja ohjeistuksia tieteeseen pohjautuvien luontotavoitteiden asettamiselle. Ohjeisto vastaa yritysten tarpeeseen saada työkaluja tieteeseen perustuvan ja siten aidosti vaikuttavan ja vertailukelpoisen luontotyön tueksi. 

FIBSin toteuttamassa ja Sitran rahoittamassa kokeiluhankkeessa kymmenen luontotyöhön sitoutunutta yritystä – Atria, Kesko, Lassila & Tikanoja, Metsähallitus, Paulig, Reima, Rudus, SOK, UPM-Kymmene ja Valio – ovat päässeet vuoden 2022 aikana pilotoimaan valmisteilla olevaa ohjeistoa ensimmäisten joukossa Suomessa omien luontotavoitteidensa asettamiseksi. 

Pilottihankkeen aikana yritykset syventyivät muun muassa omien luontovaikutustensa arviointiin koko arvoketjun osalta, luontovaikutustensa priorisoimiseen toiminnan kohdentamiseksi sekä luontotyön ja kiertotalouden välisten linkkien tunnistamiseen.  
 
Tilaisuus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kuulla edelläkävijäyrityksiltä suoraan heidän kokemuksistaan luontotavoitteiden asettamisesta käytännössä sekä kasvattaa ymmärrystä siitä, mitä tavoitteiden asettaminen pitää sisällään ja edellyttää sitä harkitsevalta yritykseltä. 

Tilaisuus on tällä hetkellä täynnä. Tilaisuuden tallenne julkaistaan jälkikäteen FIBSin Uutishuoneessa. Mikäli haluat linkin tallenteeseen suoraan sähköpostiisi, täytä lomake FIBSin sivuilla

Mistä on kyse?