uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Aasia ja Eurooppa uusien haasteiden edessä

Sitra ja International Institute for Strategic Studies (IISS) kutsuivat eurooppalaisia ja aasialaisia asiantuntijoita keskustelemaan yhteisistä innovaatioihin liittyvistä tulevaisuuden haasteista.

Julkaistu

Sitra ja International Institute for Strategic Studies (IISS) kutsuivat eurooppalaisia ja aasialaisia asiantuntijoita keskustelemaan yhteisistä innovaatioihin liittyvistä tulevaisuuden haasteista.

Helsingissä 2.5. pidetty seminaari New Innovation Challenges for Europe and Asia kokosi yhteen lähes 200 asiantuntijaa. Seminaarissa etsittiin vastausta siihen, kuinka valmiita Eurooppa ja Aasia ovat kohtaamaan uudenlaisia haasteita ja mitä mahdollisuuksia maailmantalouden murroksen seurauksena syntyneet uudet innovaatiotoiminnan muodot tarjoavat.

Seminaarissa keskusteltiin mm. käyttäjälähtöisistä innovaatioista. Innovaatioasiantuntija Charles Leadbeaterin mukaan kuluttajien rooli on yhä merkittävämpi innovaatioiden syntymisessä ja yritysten menestymisessä. Olennaisena Leadbeater näkee sen, kuinka yritys onnistuu avaamaan prosessinsa ja tarjoamaan kuluttajille välineitä osallistumiseen ja luovien ratkaisujen tuottamiseen.

Uudenlaisten innovaatioiden osaava hyödyntäminen on entistä tärkeämpää myös yhteiskunnan menestymisen kannalta. Käyttäjälähtöiset, avoimet ja sosiaaliset innovaatiot haastavat yritysten lisäksi innovaatiopolitiikan toimijat niin Euroopassa kuin Aasiassakin. Tulevaisuuden haasteet ovat pitkälti yhteisiä. Seminaarissa esiintynyt japanilainen tiede- ja teknologia-asiantuntija Ayao Tsuge painotti, että tulevaisuudessa tulee vahvistaa kahta asiaa: globaaliin kilpailuun ja yhteistoimintaan keskittyvää kansallista innovaatiojärjestelmää, mutta myös panostusta globaalisti kestävään innovaatioekosysteemiin.

– Globaalisti kestävä innovaatioekosysteemi on yhteinen asia koko maailmalle. Meidän tulee panostaa kestävään kehitykseen teknologialla, jonka avulla voidaan ratkaista maailmanlaajuisia ongelmia. Japani onkin jo valmis panostamaan tähän uudella kokonaisvaltaisella kestävän innovaatiotoiminnan strategiallaan, Tsuge kertoi.

Seminaarin muita kansainvälisiä esiintyjiä olivat muun muassa asiantuntija energia ja ympäristöasioista puhunut yhdysvaltalainen Sagebrush Capitalin pääjohtaja Paul Kimball ja koulutusasioista puhunut japanilainen professori Shuzaburo Takeda Wasedan yliopistosta.

Seminaarin videointi löytyy Sitran verkkosivuilta (www.sitra.fi) 3.5. alkaen. Nyt järjestetty seminaari oli lähtölaukaus seminaarisarjalle, jonka Sitra järjestää yhdessä merkittävien kansainvälisten think tankien ja tutkimusorganisaatioiden kanssa.

Lisätietoja

Sitra
Ennakointijohtaja Timo Hämäläinen
puh. 050 502 4900, etunimi.sukunimi@sitra.fi

Viestintäpäällikkö Laura Niemi
puh. 050 373 8602, etunimi.sukunimi@sitra.fi

Mistä on kyse?