archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Elintarvikehygienia hallintaan jo peruskoulussa

Www.lupakokata.fi-sivusto on peruskoulun ja lukion opetukseen suunniteltu valinnaisainekokonaisuus, jonka pohjalta oppilaan on mahdollista suorittaa hygieniaosaamistodistus.

Julkaistu

Internetissä tänään julkaistava www.lupakokata.fi-aineisto on ensimmäinen, käytännönläheinen peruskoulun ja lukion opetukseen suunniteltu valinnaisainekokonaisuus, jonka pohjalta oppilaan on mahdollista suorittaa Elintarviketurvallisuusvirasto, Eviran virallinen hygieniaosaamistodistus eli ’hygieniapassi’. Hygieniapassin avulla nuorten mahdollisuudet työpaikkoihin elintarvikealalla paranevat. Aineisto antaa myös taidot turvalliseen elintarvikkeiden käsittelyyn kotona.

Sähköinen oppimateriaali sisältää perustiedot elintarvikkeiden hygienian merkityksestä eri vaiheissa pellolta pöytään sekä syventää oppilaiden näkemystä koko elintarvikeketjun toiminnasta. Aineisto antaa myös valmiuden Eviran virallisen hygieniaosaamistestin suorittamiseen. Testejä voivat järjestää ja osaamistodistuksia myöntää Eviran hyväksymät hygieniaosaamistestaajat.
 
 – Kaikilla kouluilla on mahdollisuus järjestää opetussuunnitelman mukaisia valinnaisainekokonaisuuksia. Lupakokata.fi-kokonaisuus sopii erityisen hyvin kotitalouden opetukseen. Sen voi toteuttaa esimerkiksi yhden vuosiviikkotunnin valinnaisainekokonaisuutena tai osana kotitalouden syventävää tai soveltavaa oppimäärää. Aihealue integroituu myös terveystiedon ja biologian opetukseen, opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta kertoo.

Perustietojen lisäksi aineistossa on opettajalle tarkoitettu oma oppaansa sekä valmiita opetuskalvoja. Opas toimii tässä yhteydessä opettajan tukena ja johdantona aiheen opetukseen. Uuteen valinnaisainekokonaisuuteen perehtymistä helpottavat myös aineiston lukuisat linkit taustatietoon ja alan kirjallisuuteen. Sisältö käännetään myös ruotsiksi syksyn aikana.

Tekijöinä laaja joukko yhteistyötahoja

Sitran Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERAn hygieniapassi-hankkeen lopputuloksena syntyneeseen Lupakokata.fi-aineistoon ovat tuoneet asiantuntemuksensa suuri joukko yhteistyötahoja: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Opetushallitus, Kotitalousopettajien liitto, Elintarviketeollisuusliitto ja Finfood.

– Yhteistyötahojen kanssa saamme aiheen mahdollisimman lähelle oppilasta. Kotitalousopettajat toteuttavat opetuksen kouluissa ja jos kurssin haluaa täydentää myös hygieniapassin suorittamisella, onnistuu se hyvin Eviran hyväksymien osaamistestaajien kautta, projektipäällikkö Markku Mikola Sitran Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERAsta kertoo.

– Opetus yritysvierailuineen tuo  elintarviketeollisuuden toiminnan lähemmäksi oppilaan arkea. Myös Finfoodin Ruokaa ja Rakkautta -kampanja vie www.lupakokata.fi-aineistoa kouluihin. Näin tavoitteemme terveyttä edistävien konseptien kehittämisestä ja toteutumisesta vahvistuu, jatkaa Mikola.

Hygieniapassi kiinnostaa nuoria

Hygieniapassi edellytetään kaikilta niiltä työntekijöiltä, jotka työssään käsittelevät pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita elintarvikehuoneistossa. Evira myöntää hygieniaosaamistodistuksia eli hygieniapasseja noin 60 000 kpl joka vuosi. Tähän mennessä passeja on myönnetty jo reilusti puoli miljoonaa.
 
– Vaikka lyhytaikaisissa kesätöissä ei välttämättä hygieniaosaamistodistuksia vaaditakaan, näyttää siltä, että yhä useammat sen kuitenkin haluavat. Jos nuorella on passi jo valmiina taskussa, on työnantajankin helpompi valita joukkoonsa riittävät perustiedot jo omaava työntekijä, ylitarkastaja Ville Kekkonen Evirasta kertoo.

Sisällössä mukana kokemus kursseista

Aineiston tekijöillä on laaja kokemus hygieniapassikurssien vetämisestä niin kouluissa kuin yritysmaailmassa. Sisällön kirjoittamisesta on vastannut elintarvikehygienian kouluttaja ja oppimateriaalien tuottaja diplomi-insinööri Marja Laukkanen Sefo-konsultoinnista. Opettajan oppaan on käsikirjoittanut sekä kokemuksen koulujen toiminnasta ja kurssien vetämisestä oppilaille on tuonut kotitalousopettaja Anne Karjalainen Korpitien koulusta Paltamosta. Yhteistyöhanketta on koordinoinut viestintäkonsultti Elina Antila, Kuule Oy:stä.
 
– Monille oppilaille hygieniapassin suorittaminen on tärkein peruste valita tällainen valinnaisaine. Itse inspiroiduin ensimmäisen kerran aiheen opetukseen oppilaiden pyynnöstä ja tarpeesta suorittaa hygieniapassi. Nyt opetuksessa voi hyödyntää valmista aineistoa. Markkinoinnissakin näyttää parhaiten toimivan puskaradio. Passista ollaan ylpeitä ja se halutaan yksinkertaisesti vain saada. Toki moni tarvitseekin sen työpaikkansa tai elintarvikealalle suuntautuvien jatko-opintojensa takia, Karjalainen kertoo.

Aineiston ulkoasun, kuvituksen ja nettitoimivuuden on luonut työryhmä Laura Vainio, Linda Praulina ja Mikko Laajola.

Lisätietoja

www.lupakokata.fi

projektipäällikkö Markku Mikola, Sitra, ERA-ohjelma, puh. (09) 6189 9235 tai 040 771 8030, etunimi.sukunimi@sitra.fi
ylitarkastaja Ville Kekkonen, Evira, puh. 02077 24320, etunimi.sukunimi@evira.fi
konsultti Marja Laukkanen, SEFO-konsultointi, puh. 050 563 5811, etunimi.sukunimi@sefo-konsultointi.fi
KtaO Anne Karjalainen, Korpitien koulu, Paltamo, puh. 050 544 4127, etunimi.sukunimi@paltamo.fi
viestintäkonsultti Elina Antila, Kuule Oy, puh. 040 548 3838, etunimi.sukunimi@kuule.fi  

Mistä on kyse?