archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Energiatehokkaan Skaftkärrin suunnittelu etenee

Porvooseen nousee lähivuosina uusi energiatehokas kaupunginosa. Alueen suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Seuraavaksi tehdään laaja selvitys alueen energiakaavan pohjaksi.

Julkaistu

Porvoon Skaftkärriin nousevan energiatehokkaan kaupunginosan suunnittelutyö on päässyt hyvään vauhtiin. Alueen energiakaavan pohjaksi laaditaan lähikuukausina laaja selvitys erilaisista energia-tehokkuutta edistävistä kehitysvaihtoehdoista. Porvoon kaavoitus- ja rakennuslautakunta hyväksyi kokouksessaan 12. helmikuuta selvitystyön yhteistyökumppaniksi Pöyry Environment Oy:n.

Nyt käynnistyvässä selvitystyössä pilotoidaan energiatehokkaan alueen suunnittelua ja etsitään periaateratkaisua Skaftkärrin maankäytölle ja energiaratkaisuille. Samalla arvioidaan vaihtoehtojen vaikutuksia alueen ja yksittäisten talojen energiankäyttöön, kaupungin ja asukkaiden kustannuksiin ja kasvihuonepäästöihin.

Selvityksessä kartoitetaan, minkälaisia vaikutuksia energiatehokkuuteen on erilaisilla maankäytön, liikenteen ja rakentamisen ratkaisuilla. Esimerkiksi kuinka palveluiden sijoittelu vaikuttaa liikennemääriin ja minkälaiset ratkaisut edistävät kevyen liikenteen ja joukkoliikenteen käyttöä? Tai miten uusin matala- ja passiivienergiarakentaminen, rakentamisen tiiviys ja rakennusten suuntaaminen vaikuttavat energiatehokkuuteen? Entä minkälaisia talo-, korttelikohtaisia tai aluekohtaisia lämmöntuotantovaihtoehtoja alueella kannattaa hyödyntää?

Hanke on Suomen mittakaavassa suuri ja ainutlaatuinen. Energiatehokkaaseen Skaftkärriin tulee sijoittumaan vähintään 6000 asukasta sekä monenlaisiin elämätilanteisiin ja -tyyleihin soveltuvia omakoti-, rivi- ja kerrostaloasuntoja. Kooltaan alue on noin 400 hehtaaria, josta puolet on tarkoitus käyttää asuinrakentamiseen.

Mistä on kyse?