archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika lähempänä kuin koskaan

ERA17 – Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika 2017 -toimintaohjelma käynnistettiin tasan vuosi sitten. Tuolloin laaja asiantuntijajoukko kokoontui yhteen kartoittamaan parhaat keinot energiaviisauden edistämiseen.

Julkaistu

ERA17 – Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika 2017 -toimintaohjelma käynnistettiin tasan vuosi sitten. Tuolloin laaja asiantuntijajoukko kokoontui yhteen kartoittamaan parhaat keinot energiaviisauden edistämiseen.  

Jukka Noponen, ERA17-seurantaryhmän puheenjohtaja Sitrasta, näkee toimintaohjelman tehtävän nyt entistäkin vahvempana.  

– ERA17-ohjelman toteuttaminen on kansallinen tehtävä. Ensimmäisen toimintavuoden aikana ovat keskeiset kiinteistö- ja rakennusalan järjestöt, Kuntaliitto sekä useat kunnat ja yritykset ilahduttavasti vieneet tavoitteita käytännön hankkeisiin sekä omatoimisesti että yhteistyössä ympäristöministeriön, Tekesin ja Sitran kanssa, Noponen toteaa.  

Toimintaohjelmaan kuuluvien kaikkiaan yli 30 toimenpiteen etenemistä voi seurata ERA17.fi-nettisivustolta. Hankkeessa on pyritty löytämään konkreettisia energiatehokkuutta edistäviä toimia ja toimintamalleja.  

– Vaikuttavat teot ovat tärkeitä, koska ohjelman tavoitevuosi 2017 on varsin lähellä. Vuoden 2012 rakentamismääräykset ovat esimerkki tiekartalla pysymisestä. Seuraava työn alla oleva mittava askel on korjausrakentamisen määräysten laatiminen, Noponen kiteyttää.   

ERA17 vuosipäivä – ennakoiko päivän ohjelma tulevaisuutta?   

Miten ohjata kaupunkiseutujen yhdyskuntarakennetta, mitä tarkoittaa hajautettu energiantuotanto, riittääkö osaamista? Näistä keskustellaan tänään ERA7-vuosipäivän tapahtumassa.  

– ERA17 elää tapahtumissa, puheissa ja uusina hankkeina. Kansallisen ERA17-hengen tartuttaminen on yhteinen tehtävämme, sanoo Jukka Noponen ERA17-vuosipäivänä.  

Energiaviisaalla rakennetulla ympäristöllä tarkoitetaan energiatehokasta, vähäpäästöistä ja laadukasta rakennettua ympäristöä, jossa ilmastonmuutoksen torjunnan edellyttämät toimenpiteet on otettu käyttöön.  

Vuosipäivässä luodataan toimintaohjelman kokonaistilannetta, sillä juuri nyt on jo paljon ERA17-toimenpiteitä liikkeellä. Energiatehokkuus kaavoituksessa etenee useissa hankkeissa. Rakennusvalvonnan uudistamista kehitetään Oulun kaupungin opeilla Vaasassa ja Porvoossa. Kuusi suurinta kaupunkia Helsinki, Espoo, Oulu, Tampere, Turku ja Vantaa valmistelevat kaupunkien omia ERA17-ohjelmia ja jalkauttavat useita käytännön hankkeita.

ERA17-toimintaohjelman toteutusta edistää seurantaryhmä, jonka jäseniä ovat Harri Hiltunen (Suomen Kiinteistöliitto), Reijo Kangas (Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes), Leena Karessuo (Suomen Kuntaliitto), Helena Kinnunen (Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry), Jukka Noponen (Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra), Tarmo Pipatti (Rakennusteollisuus RT ry) ja Helena Säteri (ympäristöministeriö).     

Lisätietoja

Jukka Noponen, ERA17-seurantaryhmän puheenjohtaja, puh. 040 587 4323, etunimi.sukunimi@sitra.fi  

Lisätietoja myös muilta seurantaryhmän jäseniltä tai ERA17.fi-sivuilta löytyvien yhteystietojen mukaisesti.

 

ERA17 – Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika 2017  

ERA17-ohjelman tavoitteena on varmistaa energiaviisaan rakennetun ympäristön edellyttämien toimien onnistuminen. Haluamme, että rakennettu ympäristömme toimii energiatehokkaasti ja vähäpäästöisesti. Toimintamme takaa, että ilmastonmuutoksen torjunnan edellyttämät toimenpiteet on otettu käyttöön.  

ERA17-toimintaohjelmaan ovat sitoutuneet Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, Rakennusteollisuus RT ry, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Kuntaliitto, Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes, ja ympäristöministeriö. Edistämme ERA17-toimenpiteiden toteumista yhteistyössä useiden mukaan toimintaan liittyneiden yritysten ja yhteisöjen kanssa.

Mistä on kyse?