archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Helsinki Design Lab -tapahtuma kokoaa yhteen designin ja hallinnon huippuosaajia

Sitran järjestämä Helsinki Design Lab -hanke huipentuu keskiviikkona 1.9. alkavaan kolmipäiväiseen tapahtumaan. Tapahtumassa etsitään vastauksia siihen, voidaanko yhteiskunnallisia ongelmia ratkoa paremmin designin avulla.

Julkaistu

Sitran järjestämä Helsinki Design Lab -hanke huipentuu keskiviikkona 1.9. alkavaan kolmipäiväiseen tapahtumaan. Tapahtumassa etsitään vastauksia siihen, voidaanko yhteiskunnallisia ongelmia ratkoa paremmin designin avulla.

Tapahtuman missiona on ”government meets design”. Sen tärkein tavoite on saada päätöksentekijät ja designosaajat keskustelemaan keskenään ja saada uusia lähestymistapoja suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin, kuten ikääntymiseen, koulutukseen ja kestävään kehitykseen.

Tilaisuuteen osallistuu 120 ihmistä yli 20 eri maasta. Osallistujalistalla on kotimaisen hallinnon edustajia, tunnettuja design -osaajia sekä vaikuttajia muun muassa Valkoisesta talosta, Euroopan unionista, yliopistoista ja elinkeinoelämästä.

Mikä on Helsinki Design Lab?

Perinteisesti ajateltuna design nähdään esinemuotoiluna, mutta Helsinki Design Labissa designilla viitataan yhteiskunnallisen päätöksenteon parempaan suunnitteluun.

Hankkeella on mielenkiintoinen historia. Vuonna 1968 Suomenlinnassa järjestettyyn ensimmäiseen Sitran rahoittamaan design -aiheiseen seminaariin osallistui joukko alan edelläkävijöitä, esimerkiksi Kaj Franck, Buckminster Fuller ja Antti Nurmesniemi. Tapahtuman teemana oli ”teollisuus, ympäristö & tuotesuunnittelu”.

Neljäkymmentä vuotta myöhemmin Sitra järjesti yhteistyössä Tapio WirkkalaRut Bryk -säätiön kanssa Helsinki Design Lab 2008 -tapahtuman. Mukana oli laaja kansainvälinen osallistujajoukko designin, arkkitehtuurin, liike-elämän ja yhteiskunnan vaikuttajia.

Hanke koostuu kolmesta osasta

Tänään alkava päätapahtuma on hieno jatkumo hankkeen historiaan. Tapahtuman lisäksi Helsinki Design Labiin kuuluvat seuraavat elementit:

HelsinkiDesignLab.org-sivustolla on luettavissa viikoittain päivitettävä hankkeen etenemisestä kertova blogi. Sivuilla on lisäksi käytännön esimerkkejä strategisesta designista: Chilen sosiaalisesta asumisesta, terveydenhuollon instrumenttien uudelleenmuotoilusta ja Intian ruohonjuuritason kierrätysjärjestelmästä.

Helsinki Design Labin studiot ovat kokeiluhankkeita. Koulutuksen, kestävän rakentamisen ja ikääntymisen kysymysten ympärille rakennetut studiot järjestettiin Helsingissä touko-kesäkuussa 2010. Yhteen studioon osallistui kahdeksan eri alojen asiantuntijaa ja he tekivät tiivistä yhteistyötä muun muassa ministeriöiden kanssa. Viikon mittaisen työskentelyn jälkeen työryhmä kokosi kymmenen kohdan toimenpide-ehdotuksen omasta teemastaan. Tällä hetkellä studioiden ehdotukset ovat jatkokäsittelyssä ja niistä keskustellaan lisää päätapahtumassa.

Tapahtuman kulkua voi seurata HDL-blogista ja Twitteristä.

Tiedustelut