archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Asuntomessuilla Tampereella esitellään modernia ja kestävää asumista

Tampereen uudessa kaupunginosassa Vuoreksessa 13.7.–12.8. järjestettävillä Asuntomessuilla nähdään modernia arkkitehtuuria, ekotehokkuutta, uusia teknologisia ratkaisuja sekä monimuotoista asumista luonnon ja palvelujen lähellä.

Kirjoittaja

Jukka Noponen

Julkaistu

Asuntomessujen mediatiedote 12.7.2012

Tampereen uudessa kaupunginosassa Vuoreksessa 13.7.–12.8. järjestettävillä Asuntomessuilla nähdään modernia arkkitehtuuria, ekotehokkuutta, uusia teknologisia ratkaisuja sekä monimuotoista asumista luonnon ja palvelujen lähellä.

Tapahtumassa on näytteillä 27 omakotitaloa sekä rivi-, pari- ja kerrostaloasuntoja. Edustettuina ovat niin omistus-, vuokra- kuin asumisoikeusasuminen. Lisäksi tapahtumassa esitellään kehitysvammaisten palvelukodin toimintaa. Kaikkiaan kohteita on 39.

Suomen suurimman maksullisen kesätapahtuman portit avautuvat huomenna 43. kerran. Tämän vuoden teemana on ”moderni puutarhakaupunki”.

– Vuoreksessa esitellään tulevaisuuteen suuntautunutta asumista, jossa yhdistyvät luonnonläheisyys ja uuden teknologian hyödyntäminen ekotehokkuuden tukena. Asukkaiden käytössä on viljelypalstoja, ja hulevesiä hallitaan alueen vesistöjen suojelemiseksi. Liikenneratkaisut tukevat pyöräilyä ja joukkoliikenteen käyttöä, ja palvelut sijaitsevat lähellä, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen sanoo.

– Maanalainen jätteiden putkikeräysjärjestelmä vähentää huomattavasti jätehuollosta aiheutuvia ympäristövaikutuksia, himmennettävä led-valaistus puistoissa ja kaduilla säästää energiaa ja huippunopeat verkkoyhteydet mahdollistavat asukkaiden sujuvan etätyön, messutapahtuman projektipäällikkö Arto Vuorijärvi Tampereen kaupungilta jatkaa ekotehokkuutta tukevista teknisistä ratkaisuista.

Modernia arkkitehtuuria ja nollaenergiarakentamista

Asuntomessualueen arkkitehtuuri on modernia ja omaleimaista. Messualueella on sekä valmistaloja uusine malleineen että yksilöllisiä, rakennuttajaperheiden tarpeisiin suunniteltuja omakotitaloja. Värejä on käytetty ennakkoluulottomasti erityisesti kerros-, rivi- ja paritalokortteleissa.

– Tämän vuoden Asuntomessut ovat jälleen entistä energiatehokkaammat: omakotitaloista yhdeksän on passiivienergiatasoista ja kaksi nollaenergiatasoista, Pasi Heiskanen kertoo.

Esimerkiksi Aalto-yliopiston, TA-Yhtymän, Sitran ja ARA:n yhteishanke Lantti-nollaenergiatalo tuottaa tarvitsemansa sähkön aurinkosähköpaneeleilla, ja se lämpiää aurinkokeräimillä ja kaukolämmöllä. Talo tuottaa vuositasolla jopa vähän enemmän energiaa kuin kuluttaa.

– Suomessa ollaan saavuttamassa se vaihe, jossa markkinat ovat valmiita tarttumaan nollaenergiarakentamisen mahdollisuuksiin. Tulevaisuudessa pientalot tuottavat energiaa paikallisilla uusiutuvilla energianlähteillä. Nyt on jo kiireellistä tehdä sähkön verkkoon syöttö pientuottajille helpoksi ja kannattavaksi, johtaja Jukka Noponen Sitrasta toteaa.

Kierrätyssisustamista ja taidetta

Ekologista kestävyyttä ei ole unohdettu messuasuntojen sisustuksissakaan: teema näyttäytyy laadukkaina, pitkäikäisinä ja kotimaisina tuotteina sekä kierrätysmateriaalien ja -kalusteiden kekseliäänä käyttämisenä. Täysin kierrättäen ja vanhaa muokaten on sisustettu kohteet 8 ja 35. Sisustuksista löytyy lisäksi värikkyyttä, uutta muotoilua ja taidetta.

– Messuvieraat voivat tutustua Asuntomessuilla taiteeseen myös yleisillä alueilla. Kuten muuallakin Vuoreksessa, osa teoksista on integroitu rakennettuun ympäristöön, esimerkiksi autokatosten seiniin, Arto Vuorijärvi kertoo.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, Suomen Asuntomessut, p. 040 848 6200
Projektipäällikkö Arto Vuorijärvi, Tampereen kaupunki, p. 040 800 4379
Johtaja Jukka Noponen, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, p. 040 587 4323

 

Mistä on kyse?