archived
Arvioitu lukuaika 5 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kovatasoinen Apps4Finland-finaali merkittävä loikka avoimelle datalle Suomessa

Apps4Finland-kilpailun palkinnot jaettiin 22.11.2011 täyteen varatussa gaalassa Vanhalla ylioppilastalolla. Nyt kolmatta kertaa järjestetty kilpailu innosti ennätyksellisen aktiivisesti kansalaisia ideoimaan ja kehittämään uusia tapoja hyödyntää julkishallinnon avoimia tietovarantoja. Kilpailun järjestäjinä toimivat Suomen Verkkodemokratiaseura ja Forum Virium Helsinki.

Julkaistu

Apps4Finland-kilpailun palkinnot jaettiin 22.11.2011 täyteen varatussa gaalassa Vanhalla ylioppilastalolla. Nyt kolmatta kertaa järjestetty kilpailu innosti ennätyksellisen aktiivisesti kansalaisia ideoimaan ja kehittämään uusia tapoja hyödyntää julkishallinnon avoimia tietovarantoja. Kilpailun järjestäjinä toimivat Suomen Verkkodemokratiaseura ja Forum Virium Helsinki.

Kilpailuun tuli tänä vuonna ennätykselliset 140 kilpailutyötä ja kilpailun taso oli erittäin korkea. Tuomariston puheenjohtaja Jyrki J.J. Kasvi toteaakin tyytyväisenä:
– Tämän vuoden tuomarointi oli erittäin mielenkiintoinen ja innostava prosessi koko tuomaristolle johtuen lukuisista kiinnostavista kilpailutöistä. Kilpailun menestys on osoitus avoimen datan etenemisestä Suomessa sekä sovelluskehittäjien että dataa avaavien viranomaisten piirissä.

Kilpailutyöt käsittelivät liikkumista kaupungissa ja luonnossa. Yhteiskuntaan ja politiikkaan liittyvät visualisoinnit havainnollistivat tietoa helposti ymmärrettävässä muodossa lisäten yhteiskunnan läpinäkyvyyttä.  

Kilpailun palkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa Helsingissä ja Vanha ylioppilastalon gaalatilaisuus oli täyteen varattu. Palkintoja jaettiin kaikkiaan 21 000 euron arvosta. Sarjoja oli neljä: Idea-, Sovellus-, Visualisointi- ja Datan avaus -sarja. Lisäksi jaettiin joukko erikoispalkintoja.

Parkit maksuun ilman kolikoita ja automaatteja

Sovellussarjan ykkösenä palkittiin Neligrate Oy:n ParkkiNappi. Sillä voit maksaa auton parkkipaikkamaksun ilman kolikoita ja automaatteja. Sovellus helpottaa kaupungissa liikkumista ja nopeutta autoilevan kaupunkilaisen arkea. Sovellussarjan voittaja sai kilpailun suurimman yksittäisen palkinnon, 3000 euroa.

Sarjassa palkittiin lisäksi jätelajien kierrätystä helpottava Kierrätys-sovellus ja Ihana Helsinki!, jonka avulla pääkaupunkiseudun tapahtumat löytyvät aivan uudella tavalla. Sarjassa palkittiin toimivia sovelluksia, jotka hyödyntävät avoimia tietovarantoja. 

Pääkaupunkiseudun julkisen liikenteen verkko kaikessa kauneudessaan

Visualisointisarjan voittoon (2000€) ylsi Lauri Vanhalan Helsinki Public Transport Visualized -video. Se näyttää vaikuttavalla tavalla, kuinka pääkaupunkiseudun julkinen liikenne herää aamulla eloon. Kauniissa työssä on käytetty monipuolisesti eri datalähteitä. Se havainnollistaa hienosti sitä, miten pääkaupunkiseudulla ei tarvitse välttämättä omaa autoa liikkumiseen, koska julkisen liikenteen verkko on kattava.

Lauri Vanhala otti visualisointisarjassa kaksoisvoiton Miten menee kunta? -visualisoinnilla ja Hahmota Oy:n Suomen kansantaloudellinen Elämänpuu tuli kolmanneksi. Sarjan kilpailutyöt olivat visualisointeja, jotka hyödyntävät avoimia tietovarantoja. 

Uudenlaista kriisiviestintää

Ideasarjan pääpalkinnon (1000€) sai Kari Hintikan Tilannekuva.fi. Konseptissa kuvataan kriisiviestinnän palvelu, joka yhdistää viranomaisten kriisitiedon, avoimen tiedon lähteet ja kansalaisten aktiivisuuden. Tilannekuva.fi näyttää tulevaisuuden suuntaa ja parantaa kriisitilanteessa kansalaisten tiedon saantia.

Sarjassa palkittiin lisäksi Heikki Wileniuksen Kulutusskanneri ja Matti Nikupeterin Älykäs asemapiirros. Kategoriassa haettiin ideoita ja ongelmia, joihin ihmiset toivovat ratkaisuja. 

Datan hyödyntäminen helpommaksi 

Tänä vuonna jaettiin ensimmäisen kerran julkisen sektorin toimijalle palkinto parhaasta datan avaukseen liittyvästä teosta. Palkinnon sai Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskus työllään Pääkaupunkiseudun Palvelukartan REST-rajapinta. Rajapinta avaa sovelluskehittäjille suureen määrään pääkaupunkiseutuun liittyvään dataa helposti hyödynnettävässä muodossa.

Yksityiseltä puolelta ensimmäisen palkinnon (1000€) sai Leo Lahden ja Juuso Parkkisen soRvi – avoimen datan työkalupakki R-kielelle. Se on datan hyödyntäjien työkalupakki, jonka avulla datan käyttäminen ja analysoiminen pyritään tekemään helpommaksi.

Sarjassa palkittiin lisäksi Flo Apps Oy:n Postinumero-API. Sarjassa palkittiin kilpailutöitä, jotka ovat edes auttaneet avoimen datan saatavuutta niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla.

Erikoispalkintojen voittajat ennakkoluulottomia sovelluksia

Pär Österlundin, Kari Silvennoisen ja Jon Haglundin Verokuitti-sovellus palkittiin Helsingin Sanomien tietojournalismin erikoispalkinnolla (3000€). Sen avulla kansalainen voi helposti nähdä, miten hänen maksamansa vero käytetään valtion budjetissa. Verokuitti tarkastelee verojen maksua tavallisen lukijan näkökulmasta ja auttaa vastaamaan kysymykseen, menevätkö maksamani verot oikeaan kohteeseen.

Ilkka Pirttimaan Yle Hirsipuu sai Ylen datan käytön erikoispalkinnon (2000€). Sovellus tuo uuden näkökulman uutisten lukemiseen. Itse sovellus on tehty avoimen ennakkoluulottomasti ja reaaliaikaisesti netissä muiden seuratessa sen tekemistä.

Maps4Finland-paikkatiedon erikoispalkinto (2000€) annettiin AccelBit Oy:n Karttaselain-sovellukselle. Kulttuuridatan erikoispalkinnon (1000€) puolestaan sai Ari Hamaran HelMet libraries’ most wanted books. Yleisön suosikeiksi nousi Verokuitti-sovellus ja Helsinki Public Transport Visualized -visualisointi.

Apps4Finland-kilpailu järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Kilpailu innostaa kansalaisia ideoimaan ja kehittämään uusia tapoja hyödyntää julkishallinnon avoimia tietovarantoja. Kiinnostus kilpailua kohtaan on kasvanut huimasti: kilpailutöitä tuli 140 kappaletta, kun viime vuonna osallistuneita töitä oli 30.Kilpailun pääsponsori on Helsingin Sanomat. Sponsoreita ovat lisäksi Helsinki Region Infoshare, Kirjastot.fi, Liikenne- ja viestintäministeriö, Maanmittauslaitos, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Sitra, Työ- ja elinkeinoministeriö ja Yleisradio.

Kilpailusta saa lisätietoa osoitteesta www.apps4finland.fi.
Facebook: https://www.facebook.com/Apps4Finland
Twitter: http://twitter.com/Apps4Fi
Sähköpostilista: http://groups.google.com/group/apps4finland

Lisätietoja

Apps4Finland-kilpailu
Projektipäällikkö Jaakko Rajaniemi
+358 50 339 1387
etunimi.sukunimi@gmail.com

Suomen Verkkodemokratiaseura
Suomen Verkkodemokratiaseura edistää verkossa toimivien demokraattisten järjestelmien kehittämistä ja käyttöönottoa. Seura edistää myös verkkodemokratian tutkimusta ja siihen liittyvien kokeiluiden organisoimista Suomessa. www.verkkodemokratia.fi. 

Forum Virium Helsinki
Forum Virium Helsinki kehittää uusia digitaalisia palveluja yhdessä yritysten, Helsingin kaupungin ja muiden julkisten toimijoiden kanssa. Helsingin kaupungin asukkaat osallistuvat palvelujen kehittämiseen ja testaamiseen. Tavoitteena on synnyttää parempia palveluita ja kasvavaa liiketoimintaa vahvan osaamisen perustalle sekä avata yhteyksiä kansainvälisille markkinoille. www.forumvirium.fi