archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kuopion nollaenergiatalon kokemukset käyttöön

Kuopiossa ARA:n ja Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n yhteinen nollaenergiataloprojekti on edennyt harjannostajaisvaiheeseen. Myös Sitra on ollut mukana hankkeessa.

Julkaistu

Kuopiossa ARA:n ja Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n yhteinen nollaenergiataloprojekti on edennyt harjannostajaisvaiheeseen. Myös Sitra on ollut mukana hankkeessa. 

Nollaenergiatalo-kehittämisprojektissa on ollut tavoitteena luoda ARA-tuotantoon soveltuva vuoden 2020 energiatehokkuusmääräyksien mukainen malli, jossa lopputuotteena on  laadukas sekä hankinta- että asumiskustannuksiltaan kohtuuhintainen erityisryhmien vuokratalo. Jatkovaiheessa selvitetään, miten mallia voidaan monistaa muussa asuntotuotannossa.

Kuopaksen invamitoitetut opiskelija-asunnot vastaavat myös Kuopion sosiaalitoimen tarpeeseen ja palvelujen keskitetyn järjestämisen kustannustehokkuuteen. Aikaisemmin palvelut olivat ripoteltuina ympäri Kuopiota, kun ne nyt voidaan tuottaa keskeisellä paikalla kaupungissa. Näin vältytään mm. kalliilta kuljetusmatkoilta, poissulkematta kuitenkaan kohtuullista vuokratasoa. Opiskelijoiden asumisolosuhteiden paranemisen sekä pienien mutta toimivien ja laadukkaiden asuntojen myötä asumisen viihtyvyys paranee.

”Pyrittäessä nollaenergiarakentamiseen laajamittaisesti alle kymmenessä vuodessa tarvitaan hyviä esimerkkejä eri puolilla Suomea. Jo nyt saadut kokemukset osoittavat, että suuri muutos on teknisesti mahdollinen. Uusien kestävien ratkaisujen yleistyminen tarvitsee kuitenkin laajaa kannustusta ja yhteiskunnan tukea. Suomessakin pitäisi seuraavaksi ratkaista aurinkosähkön tuki nollaenergiarakentamisen vauhdittamiseksi”, toteaa Sitran Energiaohjelman johtaja Jukka Noponen.

Lue tiedote aiheesta ARA:n sivuilta

Mistä on kyse?