archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Nollaenergiatalo Järvenpäähän

Nollaenergiatalo JärvenpäähänKymmenen vuoden kuluttua voimaan tulevan energiatehokkuusderektiivin (EPBD) mukainen lähes nollaenergiarakentaminen on mahdollista ja kannattavaa jo nyt.

Julkaistu

Kymmenen vuoden kuluttua voimaan tulevan energiatehokkuusderektiivin (EPBD) mukainen lähes nollaenergiarakentaminen on mahdollista ja kannattavaa jo nyt. Järvenpään mestariasunnot Oy:n hankkeessa rakennusoikeuden lisääminen mahdollisti taloudellisen toteuttamisen.

Järvenpään nollaenergiatalo rakennetaan vuonna 2020 voimaan tulevien määräysten mukaisesti. Rakennuksen lämmitys toteutetaan kahdella lämpökaivolla, joita hyödynnetään kesällä asuntojen viilennykseen. Käyttövesi lämmitetään aurinkolämpökeräimellä ja kiinteistösähkö aurinkopaneelilla. Muunmuassa hissin jarrutusenergia otetaan kiinteistösähkön käyttöön. Rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä hyödyntää noin 80 % lämpöenergiasta uudelleenlämmitykseen.

Uusiutuvat energialähteet tuottavat laskennallisesti noin 4 500 kWh enemmän energiaa vuodessa kuin kiinteistösähkö ja kiinteistön lämmitys tarvitsevat. Ylimääräinen tuotettu aurinkolämpöenergia ”myydään” sisäisesti samassa pihassa sijaitsevan palvelutalon käyttöön. Laskennallisesti on tässä vaiheessa todettu, että talosta olisi tulossa Suomen ensimmäinen plusnergia-kerrostalo. Plusenergiatalo tuottaa enemmän energiaa mitä se kuluttaa vuodessa.

Hankkeen toteuttaja on Järvenpään Mestariasunnot Oy. Kehityskustannusten rahoittajina ovat ARA, Sitra ja Tekes. Hanke valmistuu kesäkuun 2011 loppuun mennessä.

– Pyrittäessä edellä kävijyyteen energiatehokkaassa rakentamisessa tarvitaan hyviä esimerkkejä. Järvenpään hanke on jälleen osoitus siitä, että mittava hyppäys energiatehokkuudessa on mahdollista. Tässä hankkeessa, kuten vastaavassa Kuopion Kuopas-hankkeessa, kaavoittajalla oli tärkeä rooli. Lisärakennusoikeus mahdollisti taloudellisen yhtälön ja rakennetun ympäristön uudistamisen, toteaa Sitran Energiaohjelman johtaja Jukka Noponen.

Lue lisää hankkeesta »

Mistä on kyse?