archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ensimmäinen genomikurssi ohi: ”Pitää tietää, kuinka suuria riskit ovat” – katso video!

Kaikki haastateltavat uskoivat, että genomitieto muuttaa lääkärin ammattiroolia entistä enemmän neuvonantajaksi.

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Julkaistu

Suomen ensimmäinen lääkäriopiskelijoille suunnattu henkilökohtaisen lääketieteen kurssi päättyi tänä keväänä Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Kurssi tukee osaltaan terveydenhuollon muuttumista entistä yksilöllisemmäksi ja ennaltaehkäisevämmäksi. Samalla kurssi vastaa 11. kesäkuuta julkistettavan kansallisen genomistrategian tavoitteita terveydenhuollon ammattilaisten lisäkoulutuksesta genomitiedon hyödyntämisestä työssään.

“Tärkein asia on, että kaksikymmentä nuorta on nyt saanut ensimmäisen koulutuksen genomitiedon hyödyntämisestä. Opeteltiin yhdessä sitä, mitä genomitiedosta voi tulkita ja mitä siitä ei voi tulkita”, kurssin vastaava opettaja, professori Samuli Ripatti sanoo.

Lääketieteen opiskelijan Ritva Mettäsen mukaan kurssi antoi runsaasti lisätietoa genomitiedon hyödyntämisestä lääketieteessä. Aihepiiri on hänen mukaansa jäänyt muuten lääkäriopinnoissa vähäiselle huomiolle.

”Kurssi avasi ymmärrystä henkilökohtaisesta lääketieteestä ja siitä, miten se on tulossa arkipäivään ja tulevaisuuden lääkärien työhön”, Mettänen sanoo.

Kaikki haastateltavat uskoivat, että genomitieto muuttaa lääkärin ammattiroolia entistä enemmän neuvonantajan tai konsultin ja toisaalta myös tiedon tulkitsijan suuntaan.

”Pitää osata tulkita, mutta tietää myös rajoitukset. Jos potilas vaikka tuo mukanaan jonkin kaupallisen firman, kuten 23andMe:n kautta saadun genomitiedon, pitää tietää, kuinka suuria ne riskit loppupeleissä ovat ja suhteuttaa tieto siihen, missä tieteen saralla mennään”, lääketieteen opiskelija Maria Vartiainen sanoo.

Katso kurssin opettajan ja opiskelijoiden haastattelut. Videolla he myös kertovat, mikä oli kiinnostavin asia, jonka he oppivat omista geeneistään kurssin aikana tehdyn geenitestin perusteella.

You need to accept marketing-cookies to watch this video

Open cookie settings

Lisätietoa kurssin kokemuksista voit lukea myös täältä.

Kurssi oli Sitran rahoittama ja se järjestettiin yhteistyössä Helsingin ylipiston ja Suomen molekyylilääketieteen instituutin FIMM:n kanssa.

Samuli Ripatti, samuli.ripatti(a)helsinki.fi+358 40 567 0826
Risto Renkonen, risto.renkonen(a)helsinki.fi, +358 50 4484704

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?