archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Resurssiviisaus ja kiertotalous voivat lisätä turvallisuutta

Euroopan murrosta ja uutta turvallisuustilannetta ruodittiin Ahtisaari-päivien kansainvälisessä seminaarissa.

Julkaistu

Ahtisaari-päivien kansainvälisessä seminaarissa ruodittiin Euroopan murrosta ja uutta turvallisuustilannetta.

Tiistaina 11. marraskuuta Helsingissä järjestetyssä korkean tason seminaarissa pureuduttiin Euroopan politiikassa, turvallisuudessa ja taloudessa puhaltaviin uusiin tuuliin sekä luonnonvarojen hupenemisen tuomiin uhkiin ja mahdollisuuksiin. Tilaisuudessa puhuneet kansainväliset asiantuntijat, kuten Venäjän asiantuntija Robert Service ja YK:n ympäristöasiantuntija Jacqueline McGlade, houkuttelivat paikalle yli 400-päisen yleisön. Seminaarin järjestivät CMI ja Sitra osana valtakunnallisia Ahtisaari-päiviä.

”Talouden alamäki, geopoliittisen vallan väheneminen ja kylmän sodan häviäminen ovat eräitä syitä siihen, että Venäjästä on tullut aggressiivinen – ja myös pelokas. Venäjällä on intressi estää maailman demokraattista kehitystä, koska demokratia uhkaa myös maan hallitsijoiden omaa asemaa”, sanoo Venäjän ja Itä-Euroopan historian professori Robert Service Oxfordin yliopistosta. Service puhui aiheesta tiistaina alkaneilla Ahtisaari-päivillä Helsingissä.

Servicen mukaan Venäjän olisi nyt tärkeää ymmärtää, että menestyäkseen tulevaisuudessa maan pitää modernisoida talouttaan, monipuolistaa elinkeinorakennettaan ja se tarvitsee myös kumppanuuksia lännestä.

”Meidän pitää vakuuttaa Venäjä tästä, ja meidän pitää ehdottomasti jatkaa huippukokoustason dialogia maan kanssa”, Service sanoi.

Uudesta kylmän sodan ilmapiiristä, kansainvälisten valtasuhteiden muutoksesta ja ilmastonmuutoksen ja resurssiniukkuuden tuomista uusista turvallisuusuhista keskustelivat Servicen lisäksi Italian entinen ulkoministeri ja EU-komissaari Emma Bonino ja YK:n ympäristöohjelman Unepin johtava tutkija Jacqueline McGlade.

Jacqueline McGlade nosti keskusteluun luonnonvarakysymysten vaikutukset turvallisuuteen.

”Resurssien niukkeneminen aiheuttaa yhä enemmän selkkauksia, mutta toivoa on. Resurssiviisaus, kierrätykseen perustuva kiertotalous ja erilaiset hyvinvointipalvelut voivat vähentää luonnonvarojen hupenemisesta aiheutuvia konflikteja. Tarvitsemme ketterää energiajärjestelmää ja uudenlaista materiaalitehokkuutta, teollisia symbiooseja. Pienenä maana Suomi voi olla ensimmäisten joukossa viisas, tarjota ratkaisuja resurssiongelmiin ja johtaa esimerkin voimalla”, McGlade sanoi.  

Emma Bonino puolestaan analysoi, miten kansainväliset valtasuhteet ja Euroopan maiden turvallisuustilanne ovat muuttuneet – ja muistutti myös haasteista.

“On kummallinen tilanne, että Euroopassa on 28 erillistä armeijaa, joiden tekniset järjestelmät eivät kommunikoi keskenään. On outoa, että EU:ssa ei ole yhteistä puolustuspolitiikkaa”, Bonino sanoi.

Myös presidentti Martti Ahtisaari ja ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja pitivät puheenvuorot tilaisuudessa, jonka paneelikeskustelua moderoi Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs René Nyberg. Tilaisuuden järjestivät CMI ja Sitra.  

Valtakunnalliset Ahtisaari-päivät 2014

Ahtisaari-päiviä vietetään tänä vuonna neljättä kertaa. Päivien tavoitteena on lisätä tietoa konfliktien ennaltaehkäisemisestä ja ratkaisemisesta niin arkipäivän elämässä kuin kansainvälisissä Päätapahtumapaikkana on tänä vuonna Turku, jossa presidentti Ahtisaari vierailee 13.11. kouluissa sekä osallistuu kaikille avoimeen yleisötilaisuuteen Turun yliopistolla.

Lisätietoja: www.ahtisaaripaivat.fi

Lisätietoja CMI:stä: www.cmi.fi/en/

www.sitra.fi

Mistä on kyse?