archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sitra aloittaa yhteiskunnalliseen muutokseen ja talouteen liittyvän koulutusohjelman

Sitra aloittaa uudestaan päätöksentekijöille suunnatun koulutustoiminnan. Kyseessä on koulutusohjelma liittyen 2010-luvun yhteiskuntien ja talouksien haasteisiin.

Julkaistu

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra aloittaa uudestaan päätöksentekijöille suunnatun koulutustoiminnan. Kyseessä on koulutusohjelma liittyen 2010-luvun yhteiskuntien ja talouksien haasteisiin. 

– Yhteiskunnat kohtaavat yhä monimutkaisempia haasteita, joihin on etsittävä ratkaisuja. Olemme huomanneet selkeän tarpeen yhteiskunnallista ja taloudellista elinvoimaa vahvistavalle koulutusohjelmalle, johon osallistuttaisiin laajasti yli rajojen. Tällaisen koulutuksen puitteissa voidaan käydä dialogia, etsiä uusia ratkaisuja ja ajatella yhdessä, kertoo Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.

Sitran toteuttama Suomen elinvoiman lähteet -kehitysohjelma on toiminut sysäyksenä lähteä uudestaan ja uudenlaisin aihein ja keinoin toteuttamaan päätöksentekijöille suunnattua koulutusta. Syksyllä 2009 käynnistyneessä Suomen elinvoiman lähteet -kehitysohjelmassa on etsitty laajalla, noin kahdensadan hengen yhteiskunnallisella joukolla ratkaisuja siihen, mistä Suomi voi ammentaa elinvoimansa tulevaisuudessa. Kehitysohjelman puheenjohtajana on toiminut Sitran kutsumana KTM Sari Baldauf.

Ohjelman avulla on työstetty toimenpiteiksi näkemystä siitä, miten maailmaa ravisteleva finanssi- ja talouskriisi, ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen ja tieto- ja viestintätekniikan kehitys muuttavat Suomen toimintaympäristöä. Ohjelman viimeinen vaikuttajafoorumi pidettiin 23.3.2010. Tilaisuuteen osallistui myös paneelikeskustelijana tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Paneelin yhteydessä vaikuttajafoorumin noin 200 osallistujaa otti kantaa myös viime aikoina paljon puhuttaneeseen maahanmuuttoon. Vaikuttajille järjestetyn yleisöäänestyksen tulos oli, että Suomelle merkittävin haaste liittyen maahanmuuttoon on se, että emme ole sisäistäneet maahanmuuton merkitystä elinvoimaiselle Suomelle (52 prosenttia vastaajista). Toiseksi haasteeksi äänestettiin se, että emme erottele työperäistä maahanmuuttoa sekä turvapaikka- ja pakolaispolitiikkaa ( 32 prosenttia vastaajista).

Foorumissa järjestettiin Elinvoimatalkoot, joiden puitteissa esiteltiin ja työstettiin konkreettisia uusia ideoita ja hankkeita hyvinvoinnin, johtajuuden ja yrittäjyyden aloilta. Hankkeisiin ja käsiteltyihin teemoihin voi tutustua oheisen linkin alta löytyvästä talkookatalogista.

Suomen elinvoiman lähteet -kehitysohjelman tulokset julkaistaan raporttina 29.4.2010.

Elinvoimahankkeet»
Vaikuttajafoorumin osallistujat»