uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Sitra avaa rahoitushaun elinikäisen oppimisen toimijoille uuden osaamisjärjestelmän alueellisiin pilotteihin

Työpaikkojen nopeasti muuttuviin osaamisen tarpeisiin voi riittää osaajia, jos työnteko, opiskelu ja osaamisen kehittäminen tapahtuvat nykyistä saumattomammin. Rahoitushaku elinikäisen oppimisen toimijoille alueellisiin pilotteihin on auki 23.2.-8.3.2021.

Kirjoittaja

Julkaistu

Tarvitsemme uudenlaisia tapoja osaamisen uudistamiseen, jotta yhä nopeammin muuttuviin osaamisen tarpeisiin pystytään vastaamaan.

Teknologian kehitys muuttaa työntekoa, väestö moninaistuu ja väestökehitys erilaistaa alueiden tarpeita. Koulutusjärjestelmän, työpaikkojen ja muiden oppimisympäristöjen kehittäminen toisistaan erillisinä ei siksi enää riitä vastaamaan osaamisen uudistamisen tarpeisiin. Miten kehitämme niitä yhtenäisenä kokonaisuutena?

Osaamisen ja työn kohtaaminen on jo nyt hyvin alue- ja alakohtaista. Suomen erilaisten alueiden on itse kyettävä ratkaisemaan osaamisen ja osaajien riittävyyden haaste sekä elinvoiman kysymykset.

Nyt avattava rahoitushaku elinikäisen oppimisen toimijoille uuden osaamisjärjestelmän alueellisista piloteista pyrkii nostamaan esiin parhaita ratkaisuja.

Miten koulutusjärjestelmässä ja työpaikolla tapahtuva osaamisen kehittäminen voi muodostaa uuden, kokonaisvaltaisen ja ekosysteemimäisen osaamisjärjestelmän?

”Tulevaisuudessa jokaisella suomalaisella on oltava mahdollisuus päivittää osaamistaan työuran aikana. Sen onnistumiseen tarvitaan joustavia tapoja tehdä yhteistyötä ja organisoitua. Työpaikka on nyt ja tulevaisuudessa monen suomalaisen merkittävin oppimisympäristö”, projektijohtaja Helena Mustikainen sanoo.

”Kutsumme uuden osaamisjärjestelmän kehittämiseen mukaan yritykset, koulutuksen järjestäjät, julkisen sektorin toimijat ja järjestöt.”

Nyt avattavassa uuden osaamisjärjestelmän kehittämisen rahoitushaussa Sitra etsii hakijoiden jo käynnistämiin kokonaisuuksiin liittyviä pilotteja, joilla kehitetään uutta alueellista osaamisjärjestelmää.

Rahoitusta voi hakea esimerkiksi jo ideoitujen yhteistyötapojen ja -toimintamallien pilotointiin toteutettavaksi vuoden 2021 aikana.

Tutustu rahoitushaun ehtoihin, kriteereihin ja hakuohjeisiin.

Rahoitushaku on auki 23.2.-8.3.2021.

 

Lue miten Sitra vauhdittaa yhdeksän alueen kykyä uudistua verkostoyhteistyössä.

Mistä on kyse?