archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tiikeriportti – Korean vimma voittaa maailma -kirja suuntaa suomalaisten katseen Etelä-Koreaan

Sitra on pyrkinyt seuraamaan jo pitkään Aasian kehitystä. Tiikeriportti-kirja avaa mielenkiintoisia näköaloja Korean niemimaalle sekä antaa eväitä pohtia voisiko Suomi pienenä ja ketteränä toimijana olla mukana tämän kehityksen avaamissa mahdollisuuksissa.

Kirjoittaja

Elina Kiiski Kataja

Julkaistu

Koreat ja niiden tuhatvuotinen kulttuuri ja arkipäivän elämä ovat Suomessa tuntemattomia. Teppo Turkin kirjoittama Tiikeriportti-kirja on ensimmäisiä teoksia, jotka avaavat niin dynaamisen Etelä-Korean kuin totalitaarisen Pohjois-Korean yhteiskuntia ja kulttuuria kokonaisuutena suomalaisille.

Sitra on pyrkinyt seuraamaan jo pitkään Aasian kehitystä. Tiikeriportti-kirja avaa mielenkiintoisia näköaloja Korean niemimaalle sekä antaa eväitä pohtia voisiko Suomi pienenä ja ketteränä toimijana olla mukana tämän kehityksen avaamissa mahdollisuuksissa.

– Korean kehityksen ymmärtäminen toimii hyvänä tulkkina ja avaimena ymmärtää itäaasialaista kehitystä ja alueen tulevaisuutta. Itä-Aasiahan on tulevaisuuden talouden, innovaatioiden ja kasvun voimakeskittymä. Korean havainnoiminen ja siellä uusien trendien näkeminen auttaa myös ymmärtämään kiinalaisten ja japanilaisten tulevaisuutta ja päinvastoin, pohtii kirjan kirjoittaja Teppo Turkki.

Tiikeriportti-kirja avaa mielenkiintoisia näkymiä korealaisen elämän arkeen, vahvan valtion ja suunnittelun kulttuuriin, yhteiskunnan kehitykseen sekä Pohjois- ja Etelä-Korean vaikeaan, mutta erottamattomaan yhteyteen.

Suomen kannalta erityisen kiinnostavaa kirjassa ovat etenkin kuvaukset Etelä-Korean tietoyhteiskunnan kehityksestä, luovan talouden Hallyu-ilmiöstä sekä vihreiden innovaatioiden talousajattelusta ja politiikasta.

Etelä-Koreaan on syntynyt muun muassa Internetissä toimiva tiedostava ja aktiivinen kansalaisyhteiskunnan alue, ja voidaankin puhua ”Verkkojen valta” -ilmiöstä, jonka puitteissa miljoonat korealaiset toimivat online-yhteisöjen sisällä aktiivisesti.

– Tällaisella itsejärjestäytyvällä kansalaisyhteiskunnalla on valtava vimma synnyttää uusia ajatuksia ja innovaatioita. Meidän on syytä miettiä, mistä Suomeen saataisiin samanhenkistä vimmaa tehdä uutta, sanoo Sitran tietoyhteiskunta-asioista vastaava johtaja Ossi Kuittinen.

Kuittinen näkee Etelä-Korean kehityksessä mahdollisuuksia myös suomalaiselle liike-elämälle.
– On pohdittava, voisiko Etelä-Korea olla Suomelle ponnahduslauta kehittyville Itä-Aasian markkinoille esimerkiksi mobiilipalveluosaamisen alalla, Ossi Kuittinen sanoo.

Lisätietoja

Teppo Turkki, teppo@turkki.nu, puh. 0500 506 810
Kehitysjohtaja Ossi Kuittinen, Sitra, etunimi.sukunimi@sitra.fi, puh. 040 7484812

Julkaisun tiedot

Tiikeriportti – Korean vimma voittaa maailma
Teppo Turkki Sitra-sarja (284)
ISBN 978-951-37-5662-8
ISSN 0785-8388
Edita Prima Oy Helsinki: Sitra, 2009

Julkaisussa käytettyjä kuvia voi tiedustella tiedottaja Elina Kiiskeltä: etunimi.sukunimi@sitra.fi, puh. 044 540 3367

Mistä on kyse?