archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Yli puolet valmiita vaihtamaan sähkö- tai biokaasuautoon

Kirjoittaja

Laura Häkli

asiantuntija, viestintä ja yhteistyösuhteet, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Jyväskylän seudulla teetetyn kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia vastaajista olisi valmis vaihtamaan tavanomaisen auton sähkö- tai biokaasuautoon.

Joka neljäs olisi valmis luopumaan omasta autosta ja käyttämään yhteiskäyttöautoa, jos palvelu olisi saatavilla. Tämä ilmenee Sitran TNS Gallupilla teettämästä kyselytutkimuksesta. Kyselyn mukaan myös 56 prosenttia kyselyyn vastanneista olisi valmis vaihtamaan sähkö- tai biokaasuautoon. Julkisia liikennevälineitä Jyväskylän seudun asukkaat sen sijaan käyttävät suhteellisen vähän. 55 prosenttia vastaajista käyttää julkisia liikennevälineitä harvemmin kuin kerran viikossa ja 23 prosenttia ei koskaan. Autolla sen sijaan liikutaan paljon: päivittäin autoa käyttää 53 prosenttia vastaajista ja 21 prosenttia useita kertoja viikossa.

”Tämä osoittaa, että julkinen liikenne ei tällä hetkellä vastaa ihmisten tarpeita ja toiveita, sillä kätevintä on liikkua omalla autolla. Myönteistä potentiaalia resurssiviisaampaan liikkumiseen silti on, kuten autosta luopumisen ja sähkö- tai biokaasuautoon siirtyminen osoittaa”, sanoo Kohti resurssiviisautta -hankkeessa työskentelevä asiantuntija Laura Häkli Sitrasta.

Pyöräily on Jyväskylän seudulla myös suosittu tapa liikkua, vaikkei se autoilulle vedäkään vertoja. 33 prosenttia vastaajista kertoi pyöräilevänsä päivittäin tai useita kertoja viikossa muulloinkin kuin kesäaikaan.

Kulutustavaroiden suhteen resurssiviisaat toimintatavat ovat jyväskyläläisille tuttuja. 61 prosenttia kyselyyn vastanneista suosii käytettyjä vaatteita tai muita kierrätettyjä kulutustuotteita hankinnoissaan ja 82 prosenttia pyrkii ensisijaisesti korjaamaan rikkinäiset tuotteet poisheittämisen sijaan.

Jyväskylän seudun asukkaat ovat tarkkoja energiankäytön suhteen. 85 prosenttia vastaajista tietää asuntonsa energialuokan ja 66 prosenttia vastaajista seuraa omaa sähkönkulutustaan. Peräti kolme neljästä pyrkii järjestelmällisesti vähentämään omaa sähkönkulutustaan ja 70 prosenttia vedenkulutustaan. Energiaremontteja on silti tehnyt vain 36 prosenttia kyselyyn vastanneista ja uusiutuvaa energiaa käytti 22 prosenttia vastaajista.

Kestävään kehitykseen suhtautumisesta kertoo kyselystä saatu tulos, jonka mukaan 68 prosenttia vastaajista on osallistunut kestävää kehitystä edistävään toimintaan vapaa-ajallaan, ja yli 70 prosenttia suosii ruokaostoksissaan luomu-, kausi- tai lähiruokaa.

”Kyselyn tulokset ovat hyvää taustaa hankkeellemme, kun suunnitellaan resurssiviisauteen liittyviä toimenpiteitä tai viestintää. Tulokset osoittavat, että suurella osalla Jyväskylän seudun asukkaista on myönteinen asenne ja halua toteuttaa kestäviä elämäntapoja, kunhan siihen vain on hyvät mahdollisuudet”, Häkli sanoo.

Sitra toteutti TNS Gallupilla haastattelututkimuksen 16.7. – 5.8.2013. Tutkimukseen osallistui 501 ihmistä Jyväskylän, Muuramen, Laukaan, Toivakan, Petäjäveden ja Uuraisten alueelta.


Mistä on kyse?