ihmiset

Hannu Hämäläinen

Sitra

Kuka?

Hannu Hämäläinen on hyvinvointi- ja terveysalan toimijoiden ja kehittäjien verkostoija Sitran IHAN-hankkeessa. Hyvinvointi- ja terveysalan julkisten ja yksityisten toimijoiden virittäminen reiluun datatalouteen ravistelee rajoja, haastaa osaamista ja muutoksen tekemisen sietämätöntä kepeyttä. Ennalta ehkäisevä, yksilöllinen ja vaikuttava terveydenhuolto edellyttää laadukasta hyvinvointi- ja terveysdataa.

Mitä?

Hannu on toiminut lähes 40 vuotta sosiaali- ja terveysalan kehittämis- ja innovaatiotoiminnan ja digitaalisuuden edistämisen tehtävissä. Sote-kehittämiseen hän sai perspektiiviä jo vuoden 1993 sote-uudistuksessa. Hän on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä sote-alan tietotuotantoa, kansallisia tietoyhteiskuntaohjelmia ja innovaatiotoimintaa sekä edistämässä digitalisuutta ja ekosysteemejä useilla hallituskausilla kehittämispäällikkönä, tulosaluejohtajana ja innovaatiojohtajana. Sambian, Namibian, Latvian ja Brysselin ongelmiin ratkaisujen kehittäminen on tullut tutuksi vuosien saatossa. Pari vuotta sitten Mediuutisten ”Terveysalan 100 vaikuttajaa” -listalla Hannu sijoittui kakkoseksi. Syynä listalle nousuun oli sote-tietojen toissijaisesta käytöstä sääntelevän mahdollistavan lainvalmistelun vetäminen maaliin sosiaali- ja terveysministeriössä.

Häh?

Hannu ajoi autoa isänsä kaupan ympäri jo 6-vuotiaana. Auto ja ratti ovat tulleet tutuksi ulkomailla ja kotimaassa, jossa hän suunnistaa viikonloppuisin mökille kohti Etelä-Konneveden kansallispuistoa. Kalastus, sienestys, marjastus, rakennusprojektit vaimon, lasten ja lastenlasten kanssa maalla ovat sopivaa vastapainoa työlle. Hannu kuvaa suhdettaan luontoon edesmenneen äitinsä sanoin: ”siellä sielu lepää luonnonrauhassa”. Yli 30 vuotta sitten Hannu päätti, ettei tule vain töihin, vaan ryhtyy kehittämään työtään ja sen välineitä – sillä tiellä hän on edelleen.