personer

Hannu-Pekka Ikäheimo

Projektledare, Nya sätt att påverka

Vem?

Hannu-Pekka arbetar som projektledare i projektet Nya sätt att påverka som ingår i temat Demokrati och delaktighet. Inom projektet utvecklas nya sätt för människor att delta och påverka som stöder den representativa demokratin.

Vad?

Hannu-Pekka har omfattande arbetserfarenhet av undersökning och utveckling av demokrati. Under de senaste åren har han varit särskilt intresserad av den kommunikationstekniska förändringen och dess inverkan på maktutövning och deltagande i samhället. Under 2021 gav han ut med sin kollega Jukka Vahti utredningen Mediavälitteinen yhteiskunnallinen vaikuttaminen: murros ja tulevaisuus som handlar om temat. Hannu-Pekka är också en av skribenterna av faktaboken Totuuden jälkeen: miten media selviää algoritmien ja paskapuheen aikana (2018).

Hannu-Pekka är doktor i samhällsvetenskaper. Han tog sin examen 2021 från doktorandprogrammet i politikforskning vid Tammerfors universitet. I sin avhandling Politiikkaa ilman vaihtoehtoja? undersökte han finländsk EU-journalism.

Hannu-Pekka tror att nätverk som uppstår spontant utmanar hierarkier allt mer i framtiden, vilket förändrar samhällen på ett grundläggande sätt.

Va?

Hannu-Pekka är en hängiven sportentusiast. Han tillbringar en stor del av sin fritid på motionsspåret och skidspåret samt med att se på idrott.