Janne Peljo

Projektledare, Klimat- och naturlösningar, Sitra
SITRA. Kuva: Miikka Pirinen / Sitra
SITRA. Kuva: Miikka Pirinen / Sitra

Vem?

Janne Peljo är projektledare för nyckelområdet Klimatlösningar på Sitra. Nyckelområdet identifierar och analyserar klimatlösningar och åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser på ett ekonomiskt effektivt sätt. Dessutom bidrar det med kunskaper i syfte att främja en ambitiös och strategisk klimatpolitik i Finland.

Vad?

Janne har specialiserat sig på att identifiera och tolka megatrender i anslutning till energi och klimat ur företagens, ekonomins och samhällets synvinkel. I sitt arbete funderar han i synnerhet på lösningar för att bekämpa klimatförändringarna och hur de kan användas både för att minska utsläppen och skapa en hållbar ekonomisk tillväxt.

Till utbildningen är han ekonomie magister från Aalto-universitetets handelshögskola. Huvudämnet var finansiering. Dessutom har han en CEMS MIM-examen med inriktning på internationell affärsverksamhet och strategi från Aalto-universitetet och HEC Paris.

Innan Janne kom till Sitra arbetade han med strategiska projekt inom konsumentprodukter och hälso- och sjukvård samt inom banksektorn.

Va?

På fritiden njuter Janne av livet tillsammans med familj och vänner, i synnerhet i kombination med god mat och franska viner som hotas av klimatförändringen.

Janne tror att vi år 2030 kommer att minnas parkeringsplatser och kolkraftverk på samma sätt som personliga läkarbesök eller möten med bankrådgivaren: som ett ineffektivt slöseri med resurser som det tack och lov ytterst sällan finns behov av – om ens någonsin.

Från denna författare

Läst den än?

Vad handlar det om?