personer

Mika Sulkinoja

Ledande Expert, Global samverkan, Hållbarhetslösningar

Vem?

Mika Sulkinoja hjälper Sitra med att planera och sammanfatta det globala samarbetet kring cirkulär ekonomi och klimatfrågor. Hans mål är att få in Sitras erfarenheter på den globala agendan och driva på Finlands klimatdebatt. Mika leder internationella projekt liksom World Circular Economy Forum.

Vad?

Redan när Mika var en pojkvasker på 70- och 80-talet väcktes intresset för globala miljöfrågor på den biologiska forskningsstationen Utsjoki-Kevo. Hans pappa ansvarade för verksamheten på forskningsstationen och Mika lyssnade intresserat på forskarna när de funderade på surt regn och på att skogsgränsen flyttas på grund av klimatförändringen. Redan då hade han en affärsidé: Mika tillverkade och levererade isglass åt forskarna.

I sitt yrkesverksamma liv har Mika hållit på med klimatfrågor i ett par decennier vid det här laget. Han har arbetat såväl i FN och Finlands regerings klimatförhandlingsgrupp som i ett företag som försökt få till en ökning i genomförandet av klimatavtalen. I sitt arbete har han särskilt fokuserat på marknadsbaserade politiska åtgärder och på projekt- och tillväxtfinansiering.

Mika har en magisterexamen i samhällsvetenskaper från Tammerfors universitet med huvudämnet internationell politik och nationalekonomi. Han har kompletterat sina studier bland annat med miljöekonomi i Berlin och med klimat- och utvecklingstematik vid Harvard.

Va?

Mika bor i Lahtis, dit han flyttade för att få lite bättre vintrar än i Helsingfors. Han tar sig till jobbet på sin hopfällbara cykel, som han nästan vuxit fast vid, och med tåg.

Mika anser att klimatförändringen också är en affärsmöjlighet, men det gäller att ligga ett steg före.