personer

Teppo Turkki

Vetenskaps-, teknik- och innovations expert, Finlands ambassad i Tokyo, Business Finland

Vem?

Teppo Turkki är ett vetenskaps-, teknik- och innovations expert på Finlands ambassad i Tokyo. Han har ett brett ansvarsområde: Japan, Sydkorea, Taiwan och Indonesien. Från hösten 2012 arbetade Teppo på uppdrag av Sitra som gästforskare vid Taiwans nationella universitet Chengchi och fram till 2016 var han Finlands utrikesförvaltnings officiella representant i Taiwan. Tidigare var Teppo ansvarig chef för kommunikation och samhällsrelationer vid Sitra.

Vad?

Teppo är en aktiv samhällsdebattör och författare samt en eftertraktad expert på olika forum. Hans specialkompetens anknyter till global och nationell förutsägelse samt identifiering av olika samhälleliga brytningstider. Teppo har följt utvecklingen och brytningstiden i Asien sedan mitten av 1980-talet. Han har iakttagit den aktuella överföringen av den globala ekonomin och tyngdpunken för innovationer österut bland annat i böcker som behandlar Japan och den koreanska halvön och i sitt arbete som gästforskare i Japan.

Va?

Teppo har en färgstark historia. I början av 1980-talet var han med och grundade samt fungerade som chefredaktör för flera kultur- och opinionstidningar, till exempel tidningen Suomi. Han gav också idéer till och arbetade som huvudredaktör för Radio City, en av Finlands första lokalradior.  Teppo har också arbetat som lärare och projektledare vid institutionen för filmkonst vid Konstindustriella högskolan och vid Jyväskylä universitet samt som direktör för IADE, Aalto-universitetets och Konstuniversitetets Teaterhögskolas gemensamma institution för kreativa branscher.

 

 

Vad handlar det om?