Stad 3.0: Optimering av energi i byggd miljö med hjälp av data

I städer och regionområden krävs lösningar, med vilka byggnader, bostadsområden, transportmedel och invånare enkelt och i nätverk tillsammans kan optimera sin energiförbrukning genom att utnyttja data. I projektet utvecklades infrastrukturer för och kunskaper om samanvändning av data i ett nätverksliknande samarbete inom byggnads-, energi- och trafikbranschen.

Vad handlar det om? 

Energikrisen, byggnadernas reparationsskuld och den gröna omställningen har orsakat ett förändringstryck vad gäller miljön, trafiken och energibranschen. Det är allt viktigare för konsumenter och fastighetsägare att hitta lösningar som förbättrar energieffektiviteten. Att förbättra energieffektiviteten i en byggd miljö är en komplicerad utmaning och för att hitta en lösning krävs att man utnyttjar olika datakällor och att de fungerar tillsammans, datastyrning och branschöverskridande samarbete. 

Med energioptimering avses att man söker lösningar som påverkar energiförbrukningen och anpassar dem till den bästa möjliga helheten. I byggnader måste man kunna förena hustekniken, systemen för energiproduktion och laddningen av elbilar till ett interoperabelt system. När byggnadernas egna och de omgivande energisystemen allt starkare kopplas samman behövs en standardisering av data och datadelning i samarbete mellan olika aktörer och branscher. 

En effektivare samanvändning av data mellan olika aktörer kan vara till nytta när vi ska svara de stora förändringskraven i våra samhällen och lösningarna kräver ofta ett samarbete mellan ett flertal olika aktörer. Förbättring av energioptimeringen med hjälp av data är ett bra exempel på detta. 

I projektet Stad 3.0 -projekt har man strävat efter att stärka datastyrningen inom de organisationer som verkar inom fastighets- och energibranscherna och man har samlat kunskaper om möjligheterna för ett ekosystemrelaterat, det vill säga ett nätverksliknande arbetssätt inom branscherna. Samtidigt har man i projektet lyft fram vilken data finns tillgänglig och vilka användningsobjekt man skulle kunna dra nytta av. 

Projektet är en del av arbetet med den nationella vägkartan för dataekonomin som Sitra leder, som bland annat genom försök ger insikter om hur man bygger datadrivna affärsmodeller och använder data för att utveckla samhället och ekonomin. I arbetet med vägkartan har de gemensamma datainfrastrukturerna identifierats som ett centralt delområde där det behövs förändringar för att stärka Finlands konkurrenskraft och hitta nya källor för tillväxt. 

Vad gör vi? 

I projektet har vi utvecklat en databaserad energioptimering för en exempelbyggnad och utrett på vilket sätt byggnadernas egna och de omgivande energisystemen är kopplade till varandra. Vi har också utrett hurudan datainfrastruktur och vilka spelregler som behövs för att data effektivt ska kunna överföras mellan byggnader och olika företag och från en bransch till en annan. 

I projektet har vi infört en digital applikationsvy som förenar öppna datakällor och med vilka vi kan granska exempelbyggnadens egenskaper, såsom uppvärmning eller ventilation ur energioptimeringens perspektiv. Verktyget som visualiserar data sammanför fastighetsägarens, investerarens eller finansiärens samt invånarens perspektiv och den information de behöver. Detta gör det enklare att hitta lösningar och eventuella applikationsobjekt som utnyttjar data vid energioptimering i en byggd miljö. 

I projektet har man kartlagt grunden för ett dataekosystem som sammanför den byggda miljön samt trafik- och energibranscherna och för vilken man i ett senare skede kan bygga en utvecklingsverksamhet, till exempel som en del av tillväxtprogrammet KIRA. I detta syfte har man identifierat möjligheterna för företag i olika branscher att använda data, deras databehov, nödvändig kompetens samt de affärsfördelar som företagen får av ett nätverksliknande samarbete. 

Vem deltar? 

Projektet, som finansieras och leds av Sitra, inleddes på våren 2023. En partner i projektet är Bygginformationsstiftelsen. 

Sitra hjälpte till att bygga upp samarbetet mellan aktörerna. Ett flertal aktörer från branscherna för den byggda miljön samt trafik och energi har deltagit i kartläggningen av eventuella deltagare i ett sektorövergripande samarbetsnätverk, det vill säga ett ekosystem. 

Hur är situationen i dag? 

Projektets första pilotfas har slutförts och resultaten har publicerats (på finska). Sitras andel i projektet upphör i september 2023. 

I projektet har en applikationsvy över möjligheterna att använda data skapats. 
I projektet har behoven hos företag inom byggande samt trafik- och energibranscherna utretts med hjälp av intervjuer. På grundval av dessa har nästan 30 möjliga tillämpningsobjekt för energioptimering med hjälp av data identifierats. Samtidigt har man identifierat vilken data, kompetens och vilka verksamhetsmodeller som skulle behövas för det praktiska genomförandet av tillämpningsobjekten. 

Som de mest betydelsefulla tillämpningsobjekten har följande identifierats: 

  1. Att förena och optimera byggnadernas energikällor som investeringsobjekt 
  2. Byggnadernas flexibla förbrukning 
  3. Energioptimerade funktioner under byggnadens livscykel 

Avsikten är att tillämpa lärdomarna från pilotprojektet i ett eller flera byggnadsprojekt, där man introducerar tillämpningsobjekt som förenar bästa praxis inom energioptimering. Fastighets- och byggbranschens tillväxtprogram KIRA och Bygginformationsstiftelsen ansvarar för detta. Om du vill delta i detta skede kan du kontakta forskningsledare Tommi Arola vid Bygginformationsstiftelsen (tommi.arola@rts.fi). 

I nästa skede avser man även att projektet ska skapa en grund för utvecklingen av energioptimering i praktiken som en del av en grundläggande renovering av byggnaden, så att forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet kan förenas med renoveringar. 

Vad har man fått till stånd? 

Utifrån det samarbete som stärker datarörligheten i den byggda miljön samt trafik- och energibranschen, kompabiliteten hos digitala lösningar samt den reglering som påverkar branschen har ett förslag till policyrekommendationer (på finska) utarbetats. 

Material 

Förslag till policyrekommendationer (pdf, på finska) på Bygginformationsstiftelsens webbplats (på finska) 

Stad 3.0-projektets resultat (pdf, på finska) 

Aktuellt

nyheter

Tänk om byggnadsteknik, elbilsladdning och energiprisdata kunde kopplas samman i ett bostadsområde?

Kontakta oss

personer
Taru Rastas
Ledande Expert, Program

Vad handlar det om?