Beräknad läsningstid 1 min

Ända fram med kollektivtrafik, cykel eller samåkning!

Mobilitet som en tjänst håller som bäst på att slå igenom i Finland. Tjänsten innebär en kombination av olika mobilitetsformer enligt ditt behov. Du kan ta tåget, en stadcykel, samåka, använda en gemensam bil eller en kombination av alla dessa.

David Marcu / Unsplash

Publicerad

Besparingar: Bara besparingar – genom att slopa bilen kan du spara cirka 8 000 euro i året.

Observera: De kan först kännas svårt att slopa bilen, men att ändra på sina vanor är bara så utmanande som det upplevs. I mer avlägsna trakter kan utmaningen vara dålig eller en obefintlig kollektivtrafik. Fundera på om du kan dela skjuts med din granne.

Mindre koldioxid- och materialavtryck: Genom att byta bilen till ett flexibelt och modernt sätt att röra på dig genom att förena kollektivtrafik med gemensamma bilar, samåkning och kanske stadcyklar minskar ditt koldioxidavtryck med 18 procent. Om en miljon finländare gör så här blir besparingen det totala koldioxidavtrycket från 176 000 personer.

Tips: Hela Finlands rutter på Matka.fi.

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Flera tips för hållbara färdsätt

Vad handlar det om?