archived
Beräknad läsningstid 1 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Bort med hushållsapparaternas onödiga kostnader

Det är skillnader mellan olika frysboxar, kylskåp och tvättmaskiner. När den gamla maskinen går sönder lönar det sig att satsa på en ny energieffektiv maskin eftersom den sparar in på både el och pengar.

Publicerad

Besparingar: Även om de mest energieffektiva hushållsapparaterna är lite dyrare än genomsnittet märker du snart att din elräkning är mindre.

Observera: Om du skaffar en ny hushållsapparat i stället för en som ännu funkar går det åt naturresurser för att tillverka hushållsapparaten. Då är konsekvensen på koldioxidavtrycket cirka hälften mindre. En utmaning är även lockelsen att köpa en begagnad maskin, men gamla maskiner är ofta riktiga energislukare.

Mindre koldioxidavtryck: Det är stora skillnader i hur mycket el kylenheter drar. En effektiv maskin använder upp till en tredjedel mindre energi än den gamla maskinen och minskar ditt koldioxidavtryck något. Men om en miljon finländare bestämmer sig för att byta sina maskiner till elsnåla alternativ ger det en besparing på 3 000 personers totala koldioxidavtryck om året.

Tips: Vilken information ger energimärkena?

Vad handlar det om?