archived
Beräknad läsningstid 1 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Få samtals- eller karaokesällskap genom att samåka

Kör du till jobbet eller fritidsintresset med bara radion som sällskap? Det är dumt att åka ensam. Vad om du skulle ta och be en vän hoppa på eller om du skulle grunda en samåkningsgrupp? En gemensam arbetsresa är också en bra metod för ett morgonmöte med kollegerna.

Publicerad

Besparingar: Samåkningen gör vardagskörningen roligare men även förmånligare. Du sparar på kostnaderna då de delas upp bland passagerarna.

Observera: Till en början kan det vara svårt att passa ihop resenärernas tidtabeller och rutter med dina egna. Men om alla är redo att flexa lite och om du genast från början planerar rutterna och tidtabellerna noggrant börjar resorna gå smidigt.

Mindre koldioxidavtryck: Om du åker tillsammans med två andra personer tre gånger i veckan i stället för att ta bilen ensam minskar ditt koldioxidavtryck med cirka en procent om året. Om en miljon finländare gör så här blir besparingen det totala koldioxidavtrycket från 10 000 personer om året. Det behövs mindre bränsle och gatuutrymme eftersom det är flera bilar på vägarna, och detta ger besparingar.

Tips: Läs mer om samåkning på Motiva. Facebook har sidor där du kan fråga efter folk att samåka med.

Vad handlar det om?