Beräknad läsningstid 1 min

Få samtals- eller karaokesällskap genom att samåka

Kör du till jobbet eller fritidsintresset med bara radion som sällskap? Det är dumt att åka ensam. Vad om du skulle ta och be en vän hoppa på eller om du skulle grunda en samåkningsgrupp? En gemensam arbetsresa är också en bra metod för ett morgonmöte med kollegerna.

Publicerad

Besparingar: Samåkningen gör vardagskörningen roligare men även förmånligare. Du sparar på kostnaderna då de delas upp bland passagerarna.

Observera: Till en början kan det vara svårt att passa ihop resenärernas tidtabeller och rutter med dina egna. Men om alla är redo att flexa lite och om du genast från början planerar rutterna och tidtabellerna noggrant börjar resorna gå smidigt.

Mindre koldioxidavtryck: Om du åker tillsammans med två andra personer tre gånger i veckan i stället för att ta bilen ensam minskar ditt koldioxidavtryck med cirka en procent om året. Om en miljon finländare gör så här blir besparingen det totala koldioxidavtrycket från 10 000 personer om året. Det behövs mindre bränsle och gatuutrymme eftersom det är flera bilar på vägarna, och detta ger besparingar.

Tips: Läs mer om samåkning på Motiva. Facebook har sidor där du kan fråga efter folk att samåka med.

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Flera tips för hållbara färdsätt

Vad handlar det om?