Beräknad läsningstid 1 min

Gör bastubadet till en speciellt skön stund

Tänk om du som är storkonsument av elbastun bara skulle bada en gång i veckan? En bastudag en gång i veckan gör upplevelsen till en skön stund som är ovan vardagen.

Bild: Unsplash/Eric Rothermell

Publicerad

Besparingar: En vanlig elbastu hos en familj drar cirka 1 000 kilowattimmar om året. Det är mer än en tiondel av årets elförbrukning. Den bästa temperaturen för bastubad är 70-80 °C. Att värma upp bastun till 100 °C ökar elförbrukningen med  20–30 procent.

Observera: Att bada bastu flera gånger i veckan kan vara en rutin för många som är svår att bryta. Det mest onödiga slösandet är att hålla bastun varm då den står tom.

Mindre koldioxidavtryck: Ett bastubad mindre i veckan minskar ditt koldioxidavtryck med cirka en procent om året. Om en miljon finländare gör så här blir besparingen det totala koldioxidavtrycket från 9 000 personer.

Tips: Mer information om bastuaggregatets elförbrukning hittar du till exempel på Motiva.

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Fler tips för mer hållbart boende

Vad handlar det om?