archived
Beräknad läsningstid 3 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Aktörer från hela världen vill delta i det nya toppevenemanget om ekonomi

Världens första World Circular Economy Forum WCEF2017 har väckt enormt intresse ute i världen. Det globala evenemanget för cirkulär ekonomi som ordnas i Helsingfors 5–7 juni lockar deltagare från fler än 90 länder. Till forumet, som ordnas av Sitra i samarbete med globala institutioner, kommer 1 500 aktörer som förnyar den globala ekonomin – representanter för förvaltning, företag, städer, organisationer och forskning. Bland dem som vill utveckla den cirkulära ekonomin finns bl.a. en FN-direktör, ledande namn inom finansiering och affärsliv och till och med en astronaut.

Författare

Samuli Laita

Ledande Expert, Kommunikation och samarbetsrelationer

Publicerad

WCEF2017 lyfter fram Finlands och världens bästa lösningar för cirkulär ekonomi. De kombinerar affärsverksamhet smidigt med miljöhänsyn och hjälper oss att nå FN:s mål för hållbar utveckling. Hundraåriga Finland och femtioåriga Sitra vill fira jubileumsåret genom att ge världen möjlighet att upptäcka toppexempel på cirkulär ekonomi och möta dem som utvecklat lösningarna.

Cirkulär ekonomi är framför allt en ny modell för att skapa ekonomisk tillväxt. Nu har modellen, som finländarna varit bland de första att ta i bruk, ett starkt globalt lyft. Finländarna samlar de främsta aktörerna inom cirkulär ekonomi till Helsingfors. Evenemanget i början av juni har inspirerat många internationella organisationer att också ordna egna möten i Helsingfors; bland annat FN:s internationella resurspanel sammanträder i anslutning till forumet. Till WCEF2017 kommer också representanter för flera tiotals utländska medier.

En av keynote-talarna på forumet är Achim Steiner, som tillträder posten som chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP i juni. På senare år har Steiner lett Martin School vid Oxford University, ett institut som forskar i globala utmaningar. Tidigare var han chef för FN:s miljöprogram.

Indiern Ashok Khosla bidrar till den cirkulära ekonomins utveckling med sin långa erfarenhet av lösningar för hållbar utveckling. Det var också Khosla som skapade begreppet socialt företag. Innan sin nuvarande post som direktör för bolaget Development Alternatives arbetade Khosla bland annat som chef för FN:s miljöprogram.

Finansvärldens perspektiv på den ekonomiska utvecklingen ger bland annat Isabel Fernandez Niemann, som är direktör för institutionell finansiering vid den holländska banken ING. Den förutvarande astronauten Cady Coleman bidrar i sin tur med erfarenhet av slutna system. Den högsta förvaltningen representeras på evenemanget av miljöministrarna för flera länder.

Från Finland medverkar som talare bland annat Nestes VD Matti Lievonen, miljöminister Kimmo Tiilikainen, Jan Vapaavuori som tillträder som borgmästare i Helsingfors i juni, och Naturresursinstitutets generaldirektör Mari Walls.

Utöver mer än 130 talare bjuder WCEF2017 på 24 programpunkter som presenterar de mest intressanta lösningarna för cirkulär ekonomi och deras utvecklare, bland annat exempel på förändringen av industriparkerna i Kina, delningsekonomin i företag och de finska Fisu-kommunernas (Finnish Sustainable Cities) banbrytande arbete.

De finska toppinsatserna representeras bland annat av världens första nationella vägkarta till cirkulär ekonomi och Sitras lista över de mest intressanta exemplen på cirkulär ekonomi i företag.

”Andra länder har berömt Finlands grepp, som går ut på att utveckla den cirkulära ekonomin genom konkreta projekt, och många av dem har också börjat arbeta på sina egna vägkartor”, berättar Mari Pantsar, som leder temat Kolneutral cirkulär ekonomi på Sitra.

Evenemanget direktsänds på nätet på adressen http://www.wcef2017.com/

Mer information om evenemanget:
Hanna-Leena Ottelin, expert, hanna-leena.ottelin(at)www.sitra.fi, 050 376 9499

Förfrågningar om intervjuer med talarna:
Sanna Autere, kommunikationsexpert, sanna.autere(at)www.sitra.fi, 050 331 7510

Mer information om arbetet med den cirkulära ekonomin i Finland:
Mari Pantsar, direktör, mari.pantsar(at)www.sitra.fi, 050 382 0755
Samuli Laita, kommunikationsexpert, samuli.laita(at)www.sitra.fi, 040 536 8650

Vad handlar det om?