archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Uuteen talouden huipputapahtumaan halutaan joka puolelta maailmaa

Maailman ensimmäinen World Circular Economy Forum WCEF2017 on synnyttänyt valtavan kiinnostuksen maailmalla. Helsingissä 5.-7. kesäkuuta järjestettävä globaali kiertotalouden tapahtuma on houkutellut paikalle osallistujia yli 90 maasta. Sitran yhteistyössä globaalien instituutioiden kanssa järjestämään foorumiin saapuu 1.500 maailman talouden uudistajaa – hallinnon, liike-elämän, kaupunkien, järjestöjen kuin tutkimuksen edustajia. Kiertotalouden kehittäjien joukosta löytyy niin YK:n johtaja, Venäjän presidentin erityisedustaja, ympäristöministereitä, rahoituksen ja yrityselämän huippuja kuin astronauttikin.

Kirjoittaja

Samuli Laita

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Lisäys 2.6.2017: täydennetty Venäjän presidentin erityisedustajalla.

WCEF2017:ssä esillä ovat Suomen ja maailman parhaat kiertotalouden ratkaisut. Niissä liiketoiminta ja ympäristö kulkevat käsi kädessä ja ne perustuvat YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamiseen. Satavuotias Suomi ja 50-vuotias Sitra haluavat tarjota juhlavuoden kunniaksi maailmalle mahdollisuuden löytää kiertotalouden huippuesimerkkejä ja kohdata niiden tekijöitä.

Kiertotalous on ennen kaikkea uudenlainen malli luoda taloudellista kasvua. Nyt tämä malli, jonka käyttöönotossa suomalaiset ovat etujoukoissa, on globaalissa nousukiidossa. Suomalaiset tuovat maailman keskeiset kiertotalouden tekijät yhteen Helsinkiin. Kesäkuun alun tapahtuma on houkutellut lukuisia kansainvälisiä organisaatioita pitämään samalla kokouksiaan Helsingissä, muun muassa YK:n kansainvälinen resurssipaneeli kokoontuu foorumin yhteydessä. Myös kymmeniä ulkomaalaisia median edustajia saapuu seuraamaan WCEF2017:ää.

Yksi foorumin kärkipuhujista on kesäkuussa YK:n kehitysohjelma UNDP:n pääjohtajan tehtävät vastaan ottava Achim Steiner, joka viime vuodet on johtanut maailmanlaajuisten haasteiden tutkimukseen keskittyvää Oxfordin yliopiston Martin Schoolia ja aiemmin YK:n ympäristöohjelmaa.

Myös Sergei Ivanov, Venäjän presidentin erityisedustaja luonnonsuojelua, ekologiaa ja kuljetuksia koskevissa kysymyksissä, osallistuu kokouksen avajaisiin puheenvuorolla.

Intialainen Ashok Khosla tuo kiertotalouden kehittämiseen pitkän kokemuksensa kestävän kehityksen haasteiden ratkojana ja muun muassa sosiaalisen yrityksen käsitteen kehittäjänä. Ennen nykyistä Development Alternatives -yhtiön pääjohtajan työtä hän on työskennellyt muun muassa YK:n ympäristöohjelman johtajana.

Rahoittajien näkökulmaa talouden muutokseen tuo muun muassa hollantilaisen ING-pankin institutionaalisen rahoituksen johtaja Isabel Fernandez Niemann. Kokemuksensa suljetuista systeemeistä tuo puolestaan entinen astronautti Cady Coleman. Hallintojen ylintä johtoa edustavat usean maan ympäristöministerit.

Suomalaisia puhujia ovat muun muassa Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, kesäkuussa Helsingin pormestarina aloittava Jan Vapaavuori ja Luonnonvarakeskuksen pääjohtaja Mari Walls.

Yli 130 puhujan lisäksi WCEF2017:ssä esittäytyy 24 esittelypisteellä maailman kiinnostavimpia kiertotalouden ratkaisuja tekijöineen. Mukana on esimerkkejä muun muassa kiinalaisten teollisuuspuistojen muutoksesta, yritysten jakamistaloudesta kuin suomalaisten Fisu-kuntien (Finnish Sustainable Cities) edelläkävijätyöstäkin.

Suomalaisten edelläkävijyyttä edustavat muun muassa maailman ensimmäinen kansallinen tiekartta kiertotalouteen sekä Sitran Kiertotalouden kiinnostavimmat -yritysesimerkkien lista.

”Muut maat ympäri maailman ovat ihastelleet Suomen otetta lähestyä kiertotaloutta konkreettisin projektein ja alkaneet rakentaa omia tiekarttojaan”, kertoo Sitrassa Hiilineutraali kiertotalous -teemaa johtava Mari Pantsar.

Tapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä verkossa osoitteessa: www.wcef2017.com

Lisätietoja tapahtumasta:
Hanna-Leena Ottelin, asiantuntija, hanna-leena.ottelin(at)www.sitra.fi, p. 050 376 9499

Puhujien haastattelupyynnöt:
Sanna Autere, viestintäasiantuntija, sanna.autere(at)www.sitra.fi, p. 050 331 7510

Lisätietoja Suomen kiertotaloustyöstä:
Mari Pantsar, johtaja, mari.pantsar(at)www.sitra.fi, p. 050 382 0755
Samuli Laita, viestintäasiantuntija, samuli.laita(at)www.sitra.fi, p. 040 536 8650

Mistä on kyse?