KESTÄVYYSRATKAISUT

Arkemme, tapamme tehdä päätöksiä ja yritysten liiketoiminta voivat mahtua luonnon kantokyvyn rajoihin. Kestävyysratkaisuihin kannattaa tarttua jo tänään, sillä ne vahvistavat luonnon monimuotoisuutta sekä hillitsevät ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen ylikulutusta.

Ajankohtaista

Matkan varrelta.

uutiset

Tee uudistunut Elämäntapatesti ja kokeile kestävää elämää

Lausunnot

Sitran lausunto EU:n vuoden 2040-ilmastotavoitteesta

uutiset

Millaista on tulevaisuuden hyvä elämä? – Sitran kehittäjäryhmä luo työkaluja kestävän ja hyvän tulevaisuuden kuvitteluun

circular solutions for nature
uutiset

Kiertotalous torjuu luontokatoa ja luo uutta liiketoimintaa: Katso Euroopan 30 edelläkävijän lista, mukana useita suomalaisyrityksiä

uutiset

Kotimainen proteiinintuotanto turvaa huoltovarmuutta ja ravitsemusta – valkuaiskasvien tuotantoala voidaan kolminkertaistaa

artikkelit

Uudistettu Elämäntapatesti kertoo: Suomalaiset ovat valmiita pienentämään hiilijalanjälkeään erityisesti asumisessa

Kooste

Millaista luonnon ja terveyden tutkimusta Suomessa tehdään?

Kommentti

Luonnonvarojen ylikulutukseen tarvitaan pikainen muutos – Lue 5+1 nostoa Global Resources Outlook 2024 -suurraportista

artikkelit

Suhde aikaan vaikuttaa halukkuuteemme toimia yhteisen tulevaisuuden puolesta

Kuvituskuva: ihmnen maalaustikkailla maalaamassa tekstiä Sitran lausunto
Lausunnot

Sitran lausunto Suomen avaintavoitteista EU-vaalikaudelle 2024-2029

Lista

Miksi meidän kannattaa tuoda luonto osaksi arkeamme?

Kuvituskuva: ihmnen maalaustikkailla maalaamassa tekstiä Sitran lausunto
Lausunnot

Sitran lausunto luonnon ja teknisistä hiilinieluista

uutiset

Monitieteinen selvitys luotaa metsien kestävän käytön tulevaisuutta ja etsii parhaita ohjauskeinoja

Lista

9 vinkkiä, joiden avulla tuot luonnon hyvinvointivaikutukset osaksi arkeasi

Kommentti

EU kaavailee seuraavaa ilmastoloikkaa – Kiertotalous nousee merkittävään rooliin

Kooste

Suurin osa suomalaisista uskoo, että arjen valinnoilla voi hillitä luontokatoa

Poiminnat

Konecranes palkittiin kiertotalouden edelläkävijänä Pörssigaalassa

Famous monuments from Brussels in green colour along with the WCEF2024 logo
tapahtumat

WCEF2024 Brysselissä

Brysseli, Belgia, maanantai – torstai, 15.4. – 18.4.
Verkkotapahtuma

Hyvän elämän kuvittelua Phoebe Tickellin kanssa: Miten löytää ilo planeetan kantokyvyn rajoissa?

keskiviikko, 8.5.

Varmista, että pysyt mukana muutoksessa.

Projektit

Astu peremmälle.

aiheet

Luonto ja arki

aiheet

Luonto ja talous

Kädessä kännykkä, jonka näytöllä lukee PSLifestyle.
hankkeet

PSLifestyle

Maailman kiertotalousfoorumi WCEF
hankkeet

Maailman kiertotalousfoorumi WCEF

Päättyneet projektit

Edelleen ajankohtaisia.

aiheet

Ilmasto- ja luontoratkaisut

aiheet

Kestävä arki

aiheet

Kiertotalous

aiheet

Green to Scale

Ilmastonmuutos on ihmisen toiminnan seuraus.
aiheet

Ilmastonmuutos

aiheet

Hiilineutraali teollisuus

aiheet

Vastuullinen kaivostoiminta

aiheet

Kestävän kehityksen asiantuntijapaneeli

aiheet

Teolliset symbioosit

aiheet

Resurssiviisaus

Mehiläiskenno
aiheet

Yhteisöllisyys

Kylä ja tuulimylly
aiheet

Energia ja sijoittaminen

Kuva: Tietoa Visualisointi/Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
aiheet

Rakentaminen

aiheet

Biotalous

aiheet

Luonto ja terveys

Aurinkopaneeleja katolla
aiheet

Lähienergia

aiheet

Low2No

aiheet

Luomu- ja lähiruoka

Mistä on kyse?

Olemme aloittaneet matkan kohti yhteiskuntaa, jonka perusta on maapallon kantokyvyn Maapallon ekologinen kantokyky Kulutuksen, tuotannon, jätteiden ja muun ihmisen toiminnan luonnolle aiheuttaman rasituksen yläraja. Jos tämä raja ylittyy, on seurauksena ympäristötuhoja, jotka heijastuvat nopeasti myös omaan hyvinvointiimme ja elinkeinoihimme. Avaa termisivu Maapallon ekologinen kantokyky  rajoissa. Meidän on toimittava ripeämmin, tehokkaammin ja vähemmillä päästöillä maailmassa, jota koettelevat ilmastokriisi, luonnonvarojen ja monimuotoisuuden Biodiversiteetti Elollisen luonnon monimuotoisuus, joka turvaa elämän edellytykset maapallolla. Avaa termisivu Biodiversiteetti  hupeneminen sekä väestönkasvu. Tämä tarkoittaa, että hyvinvointimme ei voi enää perustua ylikulutukseen Ylikulutuspäivä Laskennallisesti se päivä vuodesta, jona ihmisten ekologinen jalanjälki ylittää maapallon vuotuisen biokapasiteetin eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Avaa termisivu Ylikulutuspäivä ja fossiilisiin polttoaineisiin.

Teemme Sitrassa työtä yhdessä suomalaisten ja kansainvälisten yhteistyökumppaneidemme kanssa ja tarjoamme ensimmäisinä maailmassa keinoja tähän uudenlaiseen arkeen. Siinä yritysten liiketoimintamallit perustuvat kiertotalouteen Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Avaa termisivu Kiertotalous ja palveluiden tarjoamiseen eikä vain uusien tuotteiden valmistukseen. Autamme ihmisiä löytämään oman tapansa elää kestävästi ja lisäämme ympäristöystävällisten ratkaisujen kysyntää sekä haastamme julkisen sektorin luomaan uudelle talousmallille – hiilineutraalille kiertotaloudelle Hiilineutraali kiertotalous Hiilineutraalisti toimiva eli nettopäästötön talousjärjestelmä, joka on sopeutunut maapallon kantokykyyn. Avaa termisivu Hiilineutraali kiertotalous – toimivat puitteet.

Tähtäämme siihen, että vuonna 2025 Suomi on uudenlaisen, kestävän yhteiskunnan kansainvälinen suunnannäyttäjä.

Mitä teemme?

Herättelemme ja innostamme ihmisiä, yrityksiä, tutkimuslaitoksia sekä hallintoa näkemään mahdollisuuksia uudenlaisessa, vähähiilisessä elämäntavassa sekä siihen liittyvässä liiketoiminnassa. Maailman kasvavat kaupungit synnyttävät tarpeen esimerkiksi entistä kestävämmälle ruoantuotannolle, joka on merkittävä markkinamahdollisuus myös suomalaisille yrityksille. Tässä onnistuminen edellyttää uudenlaista yhteistyötä yritysten, tutkimusorganisaatioiden sekä kaupunkien, kuntien ja valtion välillä.

Keinojamme päämäärän saavuttamiseen ovat muun muassa haastekilpailut, kehitysohjelmat, kokeilut, tapahtumat, selvitykset ja lausunnot. Tuomme erilaisia toimijoita yhteen, sillä kohtaamisista syntyy sitä uudenlaista tekemistä, jolla hiilineutraalia kiertotaloutta rakennetaan. Olemmekin onnistuneet yhdessä luomaan toimintamalleja, joilla yhteiskunnallista muutosta voidaan viedä läpi varmistaen kilpailukyky. Nyt tarjoamme ja viemme näitä toimiviksi todennettuja toimintatapoja ja työkaluja muiden maiden käyttöön kiihdyttääksemme siirtymää kohti hiilineutraalia kiertotaloutta maailmanlaajuisesti.

Vuoden 2021 alusta lähtien toimintamme laajenee tarkastelemaan kestävyyttä ilmastokriisin ohella myös luontokadon vähentämisen näkökulmasta. Kerromme uusista avauksista tammi-helmikuun 2021 aikana.

Mitä on saatu aikaan?

Olemme kehittäneet vuodesta 2013 alkaen yrityksille ja teollisuudelle käytännön työkaluja jotta ne voisivat muuttaa liiketoimintansa hiilineutraaliksi Hiilineutraali Tuote, yritys, kunta tai valtio, joka tuottaa vain sen verran hiilidioksidipäästöjä kuin se pystyy sitomaan. Hiilineutraalin tuotteen hiilijalanjälki koko elinkaaren ajalta on nolla. Avaa termisivu Hiilineutraali .

Yritysten rooli on merkittävä myös siinä, että fiksummista ja kestävämmistä valinnoista tulee houkuttelevampia. Olemme myös innostaneet suomalaisia hyvään, kestävämpään elämään sekä selvittäneet, kuinka kestävästi suomalaiset jo toimivat ja millaisia tunteita ilmastonmuutos aiheuttaa. Sitran Elämäntapatestiä on tehty jo yli miljoona kertaa, ja tuhannet suomalaiset ovat tehneet oman suunnitelmansa hiilijalanjäljen Hiilijalanjälki Ihmisen toiminnan aiheuttamat ilmastopäästöt. Voidaan määrittää yritykselle, organisaatiolle, toiminnalle tai tuotteelle. Huomioi hiilidioksidipäästöjen lisäksi myös muut merkittävät kasvihuonekaasupäästöt, kuten metaanin ja typpioksiduulin. Avaa termisivu Hiilijalanjälki pienentämiseksi.

Luonnon monimuotoisuutta tukevan ja ilmastopositiivisen ilmastopositiivisuus Tuotteen, yrityksen, kunnan tai valtion yhteiskunnallisesti positiivinen nettovaikutus ilmastonmuutoksen hillintään. Käytännössä hiiltä sidotaan tällöin enemmän kuin sitä päästetään ilmakehään. Avaa termisivu ilmastopositiivisuus
Suomen rakentamiseksi tarvitsemme toimivia, hyväksi havaittuja ratkaisumalleja. Selvitämme uusia ja innovatiivisia, koko yhteiskuntaa läpileikkaavia toimia, jotka merkittävästi vähentävät ilmastopäästöjä. Olemme ehdottaneet Suomelle kestävän kehityksen verouudistusta sekä selvittäneet todennettujen ratkaisujen skaalaamista muun muassa Green to Scale -projekteissa.

Selvityksemme mukaan kiertotalous Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Avaa termisivu Kiertotalous voi kasvattaa kansantaloutemme arvoa vähintään kolmella miljardilla eurolla vuosittain vuoteen 2030 mennessä. Sitran johdolla tehty maailman ensimmäinen kiertotalouden kansallinen tiekartta julkaistiin syksyllä 2016 ja sen jatko-osa päivitti Suomen askeleet kestävään menestykseen ja talouden muuttamiseen. Päähuomio on hallinnon roolissa mahdollistajana, yhteiskunnan eri toimijoiden kohtaamisessa ja yritysten keskinäisessä yhteistyössä.

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kehitimme maailman kiertotalousfoorumin (World Circular Economy Forum, WCEF). Vuotuinen tapahtuma tuo yhteen liike-elämän johtajia, päättäjiä ja asiantuntijoita ympäri maailmaa keskustelemaan tämän hetken parhaista kiertotalousratkaisuista.

Olemme luoneet yhteistyössä oppilaitosten kanssa materiaaleja kiertotalouden opettamiseen suomalaisessa peruskoulussa, lukiossa ja ammattikoulussa sekä laatineet yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa ilmasto.nyt-koulutuspaketin varmistamaan, että suomalaiset opiskelijat kaikilla aloilla saavat ajantasaista tietoa ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista omalla toimialalla.

Julkaisut

Painonsa arvosta asiaa.

julkaisut

Luonto ja arki -kyselytutkimus

julkaisut

Luontopääoma kartalle ja euroiksi

julkaisut

Sitran Kestävyysratkaisut-teeman arviointi – Osa 2

julkaisut

Sitran Kestävyysratkaisut-teeman arviointi – Osa 1

julkaisut

Vaikuttavaa luontotyötä

julkaisut

Miten Suomeen rakennetaan kestävä ruokajärjestelmä?

julkaisut

Tavoitteena planetaarinen terveys

julkaisut

WCEF2023-koosteraportti

Hand holding Sitra memorandum Putting nature at the heart of European Green Deal
julkaisut

Putting nature at the heart of the European Green Deal

julkaisut

Kasvipohjaiset ja solumaatalouden tuotteet Suomen ruokajärjestelmän murroksessa

julkaisut

WCEF2022-koosteraportti

julkaisut

Luonto turvaa taloutemme

julkaisut

Miinuspäästöt

julkaisut

Kiertotalous tulevaisuuden työelämässä

julkaisut

Kiertotalouden innovaatiot ja ekologinen suunnittelu tekstiilialalla

julkaisut

10 kiertotalousehdotusta Suomelle

Tapahtumat

Tulevaisuus tehdään yhdessä.

Famous monuments from Brussels in green colour along with the WCEF2024 logo
tapahtumat

WCEF2024 Brysselissä

Brysseli, Belgia, maanantai – torstai, 15.4. – 18.4.
Verkkotapahtuma

Hyvän elämän kuvittelua Phoebe Tickellin kanssa: Miten löytää ilo planeetan kantokyvyn rajoissa?

keskiviikko, 8.5.

Ota yhteyttä

Jotain kysyttävää?

ihmiset
Lasse Miettinen
Johtaja, Kestävyysratkaisut
ihmiset
Outi Haanperä
Projektijohtaja, Luonto ja talous
ihmiset
Kari Herlevi
Projektijohtaja, Globaali yhteistyö, Kestävyysratkaisut
ihmiset
Markus Terho
Projektijohtaja, Luonto ja arki sekä PSLifestyle
ihmiset
Anu Mänty
Johtava asiantuntija, Kestävyysratkaisut
ihmiset
Antti Lehtinen
Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet
ihmiset
Tuuli Hietaniemi
Johtava asiantuntija, Kestävyysratkaisut
ihmiset
Liisa Pietola
Johtava asiantuntija, Kestävyysratkaisut
ihmiset
Ilkka Räsänen
Vanhempi neuvonantaja, Kestävyysratkaisut