HEIKOT SIGNAALIT

Jos tuijottaa vain megatrendejä, alkamaisillaan olevat muutokset saattavat jäädä huomaamatta. Siksi Sitra tarjoaa työkaluja heikkojen signaalien tunnistamiseen ja tulevaisuuskuvien avartamiseen.

Signaalit tutuiksi

Heikot signaalit ovat ensioireita muutoksista, jotka saattavat olla tulevaisuudessa merkittäviä. Tuomme tulevaisuustyösi tueksi uusia tulkintoja signaaleista.

Tulkinnat antavat aineksia tulevaisuuspohdintojen rikastamiseen – ne eivät ole ainoita mahdollisia tai lopullisia. Tutustu tulkintoihin ja signaaleihin alla!

AJANKOHTAISTA

MATERIAALIT

Ota käyttöön!

Kutsu tulevaisuus kylään!

Oletko järjestämässä tilaisuutta, työpajaa tai tapaamista, joka kaipaisi tulevaisuusorientoitunutta otetta? Kiinnostaako sinua, miten tulevaisuuden trendit vaikuttavat elämäämme jo nyt? On ehkä aika kutsua tulevaisuus kylään.

Lue lisää

Mistä on kyse?

Maailman muuttuessa kaikkien yhteiskunnan toimijoiden on tärkeää pysyä valppaana tulevaisuuden mahdollisista kehityssuunnista. Sitran ennakointityössä on tehty yhteiskunnallista analyysityötä megatrendeistä jo vuodesta 2011 lähtien. Kun tunnistetaan nykyhetkessä selvästi näkyviä kehityskulkuja – trendejä tai megatrendejä – piirtyy samalla oletus siitä, että jonkinlainen tulevaisuus on jo nähtävissä ja nykyhetkessä tulee keskittyä varautumaan tuleviin muutoksiin.

Trendien tarkastelua ja tulevaisuuteen varautumista voidaan täydentää heikkojen signaalien analyysillä. Heikko signaali on ensioire muutoksesta tai merkki nousevasta asiasta, joka saattaa olla tulevaisuudessa merkittävä. Niiden avulla voidaan haastaa tulevaisuudesta tehtyjä oletuksia, avartaa tulevaisuuskuvia ja myös tehdä tulevaisuudesta konkreettisempaa esimerkkien kautta.

Mitä teemme?

Sitran signaalityössä esitellään yllättäviä, ei-ilmeisiä mutta mahdollisia tulevaisuuden kehityskulkuja. Työn tavoitteena on tuoda esille tulevaisuusoletuksia, haastaa käsityksiä tulevaisuuksista ja laajentaa mahdollisten tulevaisuuksien valikoimaa – sekä tarjota työkaluja heikkojen signaalien hyödyntämiseen. Heikot signaalit täydentävät Sitran megatrendejä ja visiotyötä.

Ota yhteyttä

Kysy, kerro, kommentoi!

Mistä on kyse?