KIERTOTALOUS

Miten siirrymme kiertotalouteen, jossa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen?

AJANKOHTAISTA

Ajatuksia kiertoon.

MISTÄ ON KYSE?

Edistyksemme on jo yli sata vuotta vanhaa. Nyt meidän on aika päivittää käsityksemme edistyksestä tilanteessa, jossa opettelemme sopeutumaan maapallon kantokyvyn rajoihin.

Muutos vie kohti Termi Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Lue lisää. . Siirrymme aikakauteen, jossa yhteiskuntien hyvinvointi ei lisäänny tuottamalla liukuhihnoilta aina vain lisää ja lisää tavaroita. Kiertotaloudessa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen. Materiaaleja ei lopuksi hukata, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Vuoteen 2030 mennessä kiertotalouden arvonlisä Suomen kansantalouteen voisi olla vähintään kolme miljardia euroa vuosittain.

Vuoden 2014 lopussa alkanut Sitran kiertotaloustyö tähtää siihen, Suomen kehitys kiertotalousyhteiskunnaksi on hyvässä vauhdissa vuoden 2019 lopulla.

Mitä teemme?

Sitran kiertotalous-avainalue tekee kokeiluja yhdessä suomalaisten kanssa ja selvittää kiertotalouden mahdollisuuksia. Kiritämme Suomea siirtymään ensimmäisenä maailmassa sellaiseen tapaan elää, joka kantaa pitkälle 2100-luvulle asti.

Voimme ponkaista edelläkävijöiden joukkoon seuraavan 5-10 vuoden aikana kehittämällä ensisijaisesti Suomen perinteisiä vahvuusalueita: metsien käyttöä, ruuan tuotantoa, teollisuutta, liikennettä ja hallintoa. Haluamme, että uusista toimintamalleista tulee vallitsevia käytäntöjä ja vientituotteita.

Kuka on mukana?

Kyse on perustavanlaatuisesta muutoksesta siinä, miten yhteiskunta toimii. Kyse ei ole vain kierrätyksestä, vaan myös raaka-aineiden tuotannosta, materiaalien prosessoinnista, tuotteiden valmistuksesta, jakelusta, kaupasta kuin kuluttamisestakin. Kehitämme sen vuoksi kiertotaloutta yhdessä yhteiskunnan erilaisten toimijoiden kanssa. Mukana ovat esimerkiksi niin liike-elämä, hallinto, järjestöt kuin mediakin.

Missä mennään?

Maailman ensimmäinen kiertotalouden kansallinen tiekartta laadittiin Sitran johdolla vuonna 2016. Tiekartta hahmottelee Suomen ensimmäiset konkreettiset askeleet kohti kiertotaloutta.

Ensimmäisten askeleiden toteutus on käynnissä: Kuusi ensimmäistä kokeiluhanketta yhdistävät jo olemassa olevan osaamisen sekä uudet innovaatiot kokonaisuuksiksi, jotka saavat aikaan kiertotalouden mukaista toimintaa. Työtä kirittää Sitran vetämä Suomen kiertotalouden ohjausryhmä ja toteutuksessa on mukana kymmeniä organisaatioita.

Suomalaisia sekä muun maailman kiertotalouden kärkiratkaisuja oli esillä kesäkuussa 2017 järjestämässämme maailman ensimmäisessä World Circular Economy Forumissa.

Mitä on saatu aikaan?

Olemme etsineet käytännön ratkaisuja niin ravinteiden kiertoon kuin metsäalankin tulevaisuuteen ideakuulutuksilla. Olemme myös muun muassa kirittäneet muoti- ja tekstiilialaa omalla kehitysohjelmalla, nuorten ajattelua videokisalla ja suurtapahtumien järjestäjiä yhteistyöllä Lahden MM-kisojen kanssa.

Suomalaisia yrityksiä kirittävä ja kiinnostavimpia kotimaisia kiertotalouden bisnesesimerkkejä esittelee lokakuussa 2016 julkaistu listamme.

HANKKEET

TAPAHTUMAT

Kohtaa tuntematon.

JULKAISUT

Faktaa, ole hyvä.

OTA YHTEYTTÄ

Kysy vaan rohkeasti.

Mistä on kyse?