Siirry suoraan sisältöön

KIERTOTALOUS

Miten siirrymme kiertotalouteen, jossa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen?

AJANKOHTAISTA

Ajatuksia kiertoon.

HANKKEET

Kiertotaloustyömme.

TAPAHTUMAT

Tule mukaan!

JULKAISUT

Faktaa, ole hyvä.

MISTÄ ON KYSE?

Edistyksemme on jo yli sata vuotta vanhaa. Nyt meidän on aika päivittää käsityksemme edistyksestä tilanteessa, jossa opettelemme sopeutumaan maapallon kantokyvyn rajoihin.

Muutos vie kohti Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. . Siirrymme aikakauteen, jossa yhteiskuntien hyvinvointi ei lisäänny tuottamalla liukuhihnoilta aina vain lisää ja lisää tavaroita. Kiertotaloudessa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen. Materiaaleja ei lopuksi hukata, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita.

Vuoteen 2030 mennessä kiertotalouden arvonlisä Suomen kansantalouteen voisi olla vähintään kolme miljardia euroa vuosittain. Vuoden 2014 lopussa alkanut Sitran kiertotaloustyö tähtää siihen, että Suomen kehitys kiertotalousyhteiskunnaksi on hyvässä vauhdissa vuoden 2019 lopulla.

Mitä teemme?

Sitran kiertotalous-avainalue tekee kokeiluja yhdessä suomalaisten kanssa ja selvittää kiertotalouden mahdollisuuksia. Kiritämme Suomea siirtymään ensimmäisenä maailmassa sellaiseen tapaan elää, joka kantaa pitkälle 2100-luvulle asti.

Voimme ponkaista edelläkävijöiden joukkoon seuraavan 5-10 vuoden aikana kehittämällä ensisijaisesti Suomen perinteisiä vahvuusalueita: metsien käyttöä, ruuan tuotantoa, teollisuutta, liikennettä ja hallintoa. Haluamme, että uusista toimintamalleista tulee vallitsevia käytäntöjä ja vientituotteita.

Kuka on mukana?

Kyse on perustavanlaatuisesta muutoksesta siinä, miten yhteiskunta toimii. Kyse ei ole vain kierrätyksestä, vaan myös raaka-aineiden tuotannosta, materiaalien prosessoinnista, tuotteiden valmistuksesta, jakelusta, kaupasta ja kuluttamisesta. Kehitämme sen vuoksi kiertotaloutta yhdessä yhteiskunnan erilaisten toimijoiden kanssa. Mukana ovat esimerkiksi niin liike-elämä, hallinto, järjestöt kuin mediakin.

Missä mennään?

Maailman ensimmäinen kiertotalouden kansallinen tiekartta laadittiin Sitran johdolla vuonna 2016. Tiekartta hahmottelee Suomen ensimmäiset konkreettiset askeleet kohti kiertotaloutta.

Tiekartan askelten toteutus on täydessä vauhdissa. Syksyllä 2017 olemme startanneet kestävän ruokajärjestelmän kehittämiseen liittyviä kokeiluja yhteistyössä muiden organisaatioiden kanssa. Pilottien kautta nopeutamme hiilen sitomista maaperään maatiloilla, kehitämme alueellisia ruoan kiertotalousverkostoja Lapissa, Keski-Suomessa, Järvi-Saimaalla ja Ahvenanmaalla, laajennamme yhteisöllistä ruoka-apumallia Vantaalta muualle Suomeen sekä vauhditamme suomalaista foodhub-toimintaa Uudellamaalla.

Syksyllä 2017 käynnistimme ensimmäisiä kiertotalouden opintokokonaisuuksia yhdessä oppilaitosten ja muiden organisaatioiden kanssa. Tarkoituksenamme on ulottaa kiertotalousopetus kaikille koulutusasteille.

Lisäksi julkaisemme vuoden 2017 uuden päivityksen kiertotalouden kiinnostavimmista yritysesimerkeistä, etsimme kuntien kiinnostavimpia kiertotalousesimerkkejä ja haemme rahoitettaviksi sopivia, uusia konsortioita, jotka kehittävät uudenlaisia alueelliseen liikkumiseen, peltoihin, puuhun ja synteettiseen biologiaan liittyviä kiertotalousratkaisuja. Edistämme myös kestävää tapahtumatuotantoa erityisesti urheilun parissa.

Vuonan 2018 järjestämme World Circular Economy Forumin yhdessä Japanin ympäristöministeriön kanssa 22-24. lokakuuta Japanin Yokohamassa.

Työtämme kirittää Sitran vetämä Suomen kiertotalouden ohjausryhmä.

Mitä on saatu aikaan?

Olemme etsineet käytännön ratkaisuja niin ravinteiden kiertoon kuin metsäalankin tulevaisuuteen ideakuulutuksilla. Olemme myös muun muassa kirittäneet muoti- ja tekstiilialaa omalla kehitysohjelmalla, nuorten ajattelua videokisalla ja suurtapahtumien järjestäjiä yhteistyöllä Lahden MM-kisojen kanssa.

Suomalaisia sekä muun maailman kiertotalouden kärkiratkaisuja oli esillä kesäkuussa 2017 järjestämässämme maailman ensimmäisessä World Circular Economy Forumissa.

OTA YHTEYTTÄ

Kysy vaan rohkeasti.

Mistä on kyse?