nyheter
Beräknad läsningstid 3 min

Världens främsta evenemang för cirkulär ekonomi samlar ihop ekonomins innovatörer i Yokohama, Japan

Det andra World Circular Economy Forum WCEF2018 får enorm internationell uppmärksamhet. Evenemanget, som pågår den 22–24 oktober i Yokohama, Japan, har lockat besökare som vill reformera ekonomin från över 70 länder.

Författare

Samuli Laita

Ledande Expert, Kommunikation och samarbetsrelationer

Publicerad

Över 1 000 besökare kommer för att utforska hur företag kan anta nya möjligheter, få en konkurrensfördel genom lösningar inom cirkulär ekonomi och hur en cirkulär ekonomi bidrar till att uppnå FN:s hållbarhetsmål och hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader celsius.

 WCEF2018 presenterar världens bästa lösningar inom cirkulär ekonomi. Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra och Japans miljöministerium står värd för evenemanget och det organiseras tillsammans med utvalda internationella samarbetspartner.

Den universella uppfattningen om framsteg har byggt på ökande konsumtion, vilket kräver en ständig produktionsökning av varor till gradvis lägre priser. Nu behöver världen akut en systemförändring och hållbara lösningar för att hantera klimatkrisen. Vår centrala lösning är en cirkulär ekonomi – att frikoppla resursanvändningen från den ekonomiska tillväxten, ett sätt att sätta stopp för vår tidsålder av överkonsumtion.

World Circular Economy Forum erbjuder en plattform för utvecklare av den nya, mer effektiva ekonomin. WCEF2018 kommer att fokusera på att bygga de framtida versionerna för den cirkulära ekonomin fram till 2050. Ämnen som kommer att diskuteras är bland annat de ekonomiska fördelarna och den sociala jämlikheten i den cirkulära ekonomin, energi- och klimatlösningar för en cirkulär ekonomi, globala värdekedjor och cirkulär handel liksom en mobilitetsrevolution för en cirkulär ekonomi och cirkulära lösningar för att minska plastavfall.

Talarna på WCEF2018 är bland annat den japanska miljöministern Tsukasa Akimoto, Finlands bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen, EU-kommissionens viceordförande Jyrki Katainen, vd:n för GEF Naoko Ishii och den tidigare brasilianska miljöministern och medordföranden för International Resource Panel i FN:s miljöprogram UNEP Izabella Teixeira.

På evenemanget kommer man även lyfta fram hur Japan har blivit en av den ledande nationerna inom cirkulär ekonomi i världen och mer detaljerad information om bästa praxis i Japan för att föra samman den privata och offentliga sektorn.

”I Finland har vi bestämt oss att använda nya metoder i jakten på välstånd – en ny, mer effektiv ekonomi och en total omvandling av vårt sätt att tänka. En våg av förändring sköljer just nu genom både de finska företagen, den offentliga förvaltningen och skolbarn,” säger Mari Pantsar, chef för Sitras tema Kolneutral cirkulär ekonomi.

WCEF2018 består av 17 plenarsessioner och parallella sessioner med huvudanföranden, temadiskussioner och nätverksmöjligheter.

Evenemanget kan följas live online på http://www.wcef2018.com/

Vad handlar det om?