personer

Anssi Komulainen

Projektledare, Gaia-X Finland

Vem?


Anssi Komulainen är projektledare för Gaia-X Finland. Gaia-X är ett nätverk av företag som vill se till att europeiska dataområden fungerar tillsammans och möjliggör nya typer av dataföretag. Delade europeiska dataområden är ett alternativ till internationella digitala jättar. Projektet syftar till att säkerställa att finska operatörer är bland de första att utnyttja dessa motorvägar till en rättvisare dataekonomi.

Vad?


Anssi var tidigare ansvarig för att förutse konsumentbeteende på det finska nationella radio- och tv-bolaget Yle och grundade Yle Beta, ett digitalt laboratorium som fokuserar på framtida medieupplevelser. Han har också lång erfarenhet av innehållsproduktion i både traditionella och digitala medier.

Anssi fungerar som rådgivare till nystartade medieföretag och är aktivt involverad i att skapa ett ekosystem för delning av mediedata i Europa.

Va?


På fritiden är Anssi en storkonsument av film och bra musik. Som nyårslöfte lovade Anssi sig själv att läsa en bok i månaden istället för att lyssna på ljudböcker och podcasts. Det löftet har inte riktigt hållit.