artikkelit
Arvioitu lukuaika 4 min

4 + 1 vinkkiä arjen tapojen muuttamiseen kestävämmäksi

Tapojen muuttaminen onnistuu, kun uudesta tavasta tehdään ilmeinen, houkutteleva, helppo ja palkitseva.

Julkaistu

Oletko huomannut, että arjen muuttaminen kestävämmäksi ei olekaan aina helppoa?

Et ole havaintosi kanssa yksin. Käyttäytymisen muutokseen tarvitaan nimittäin motivaatiota, osaamista ja mahdollisuus muutoksen tekemiseen.

Koska olet täällä lukemassa tätä tekstiä, oletamme, että sinulla on jo motivaatiota ja toivottavasti myös mahdollisuuksia muutokseen. Nyt puhutaankin pääasiassa tarvittavasta osaamisesta.

Osaamista on esimerkiksi tieto erilaisten elämäntapojen vaikutuksesta ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen. Tämän tiedon äärelle pääset uudistetussa Elämäntapatestissä, joka tarjoaa nyt myös käyttäjälle vastausten perusteella sopivia vinkkejä.

Osaamista on myös taito toteuttaa muutokset itseään motivoivalla tavalla. Tähän voi hyödyntää erilaisia itsensä kehittämisen työkaluja, joita sovelletaan myös muihin elämäntapamuutoksiin.

Ilmaston kuumenemisen hillitsemiseksi meidän pitää tiputtaa elämäntapojemme aiheuttamia päästöjä merkittävästi, mutta muutoksen ei tarvitse tapahtua yhdessä yössä. Arjen muuttaminen kestäväksi tarkoittaakin yksinkertaistaen sitä, että meidän pitää ottaa käyttöön hyviä kestäviä elämäntapoja ja päästä eroon vanhoista ja kestämättömistä tavoista.

Apua tarjoaa James Clearin Atomic Habits -kirjasta sovellettu malli, jossa uudesta tavasta tehdään ilmeinen, houkutteleva, helppo ja (heti) palkitseva.

1. Tee uusi tapa ilmeiseksi

Uuden tavan tekeminen ilmeiseksi voi tarkoittaa yksinkertaista muutosta. Jos haluat välttää ruokahävikkiä, muista aina laittaa uudet ja tuoreemmat ostokset jääkaapissa takaosaan tai kaapin alaosaan, jotta nopeammin pilaantuvat ruokatuotteet, ovat aina etuosassa ensimmäisenä käden ulottuvilla.

Voit vastaavasti tehdä vanhasta kestämättömästä tavasta vähemmän ilmeistä, esimerkiksi olemalla ostamatta jotain ympäristölle haitallista tuotetta. Jos sitä ei ole kaapissasi, et myöskään sitä käytä.

2. Tee uusi tapa houkuttelevaksi

Entä jos päättäisit, että lihattoman lauantain päivällisen saa syödä television edessä samalla kun katsot lempielokuvaa?

Tämä on esimerkki uuden tavan tekemisestä houkuttelevaksi. Jos lähdet kokeilemaan uutta tapaa, joka ei tunnu houkuttelevalta, sido se johonkin houkuttelevaan asiaan: kokeile vaikka pyöräillä töihin hyvän äänikirjan kanssa. Keksit itse varmasti vielä paljon parempia esimerkkejä!

Tätä keinoa voi myös kokeilla toisin päin: tekemällä vanhasta kestämättömästä tavasta epämiellyttävää. Tästä hyvä esimerkki löytyy tupakka-askien valokuvista, joiden näkemisen jälkeen harvan tekee mieli sauhutella. Voit kehittää itsellesi samalla taktiikalla keinoja tehdä kestämättömistä tavoista epämiellyttäviä.

3. Tee uusi tapa helpoksi

Helpoksi uuden tavan tekemisen saa niputtamalla sen johonkin jo olemassa olevaan tapaan. Jos olet aina keskiviikkoisin tehnyt lihamakaronilaatikkoa, voitkin ensi keskiviikkona kokeilla soijarouhemakaronilaatikkoa.

Kun vaihdat jotain pientä vanhassa tavassa, koko tapaa ei tarvitse lähteä muuttamaan.
Toteutuksessa voi myös auttaa banaaniperiaate. Kaikkihan tietävät, että jos hedelmäkulhossa on banaaneja ja appelsiineja, banaanit yleensä viedään ensin. Miksi? Koska banaanit ovat helppo syödä: niissä on helppo käyttöliittymä, joka ei turhia sotke. Appelsiinin aukaisemiseen taas tarvitaan veitsi ja se voi olla aika sotkuista puuhaa.

Hyvistä kestävistä tavoista kannattaakin tehdä mahdollisimman helppoja – eli banaaneja – ja taas vähemmän kestävistä tavoista vaikeita ja sotkuisia – eli appelsiineja.

4. Tee uusi tapa (heti) palkitsevaksi

Tavan tekeminen heti palkitsevaksi voi tarkoittaa esimerkiksi työpaikkapyöräilyyn liitettävää ihanaa aamupalaa matkan päätteeksi työpaikalla. Ajatus täydellisestä kauralattesta ja ihanasta croissantista antaa lisäpuhtia lähteä aamulla pyöräilemään töihin ja palkitsee sinut, kun pääset perille.
Tämänkin voi tehdä käänteisesti: liitä vaikka kierrätysastioiden tyhjennys autolla liikkeelle lähtemiseen, niin autoilun vähentäminen onnistuukin helposti.

+ Auta uutta tapaa juurtumaan

Sanotaan, että uuden käytöksen juurtuminen tavaksi kestää tavasta riippuen 10–40 toistokertaa. Kun lähdet kokeilemaan uusia tapoja, yritä pitää tavasta kiinni.

Voit vaikka ajatella, että joka kerta kun noudatat uutta tapaa, laitat rastin jääkaapin oveen ja yrität olla rikkomatta rastiketjua. Se voi myös omalta osaltaan motivoida muutokseen ja auttaa uuden käytöksen juurtumista tavaksi.

Muista puhua kavereiden ja perheen kanssa tapojesi muutoksesta. Kun muut tietävät, mitä olet tekemässä, lisää se sinunkin sitoutumistasi muutokseen. Pidä hauskaa ja muista, että matkan kestävämpiin elämäntaoihin kuuluu olla kivaa.

Ole utelias ja lisää uusia vivahteita kestävään elämäntapaasi pikkuhiljaa. Kestävät elämäntapamuutokset tuovat arkeesi merkityksellisyyttä ja voivat lisätä tyytyväisyyttäsi arkeesi.

Mistä on kyse?