archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sitran trendityö on käynnissä

Sitrassa tehdään trendityötä sekä oman työskentelymme tueksi että sidosryhmiemme käyttöön.

Kirjoittaja

Julkaistu

Sitrassa vuosittain toteutettava trendityö on nyt käynnissä. Tuloksia on luvassa syksyllä, kun julkaisemme päivitetyn listan havaituista, tulevaisuutta muovaavista megatrendeistä. Viime vuoden trendityön tuloksena syntynyt ”Sitran trendilista 2013/2014” on yksi kaikkien aikojen suosituimmista sisällöistämme.

Tämän vuoden trendityön päivitykseen päästiin käsiksi huhtikuussa, kun megatrendejä käsiteltiin lyhyesti hallituksemme kokouksessa. Yhteiskuntien ja yksilöiden eriarvoisuuden kasvu sekä tulevaisuuden työ nousivat tuon kokouksen keskusteluissa erityisesti esille.                        

Sisäinen osallistaminen trendilistan päivitystyöhön jatkui Sitran johtoryhmän avoimessa kokouksessa, jota kaikilla sitralaisilla on mahdollisuus seurata. Johtoryhmältä kerättiin näkemyksiä ja ideoita jo havaituista ja aiemmin havaitsemattomista trendeistä. Muutamia keskustelussa esille tulleita asioita olivat nuorten muuttuneet odotukset työstä, ennakoivat terveydenhuollon palvelut, kasvava resilienssin tarve, Kiinan uusiutuminen ympäristökysymyksissä sekä asiantuntijuuden murros.

Trendeistä keskusteltiin myös toukokuussa Sitran henkilöstölle järjestetyssä strategiaklinikassa, jossa jokaisella oli mahdollisuus antaa syötteitä tähän työhön. Keskusteluissa nousivat esille aiempien aiheiden lisäksi mm. taitojen korostuminen tietoon verrattuna, nuorten mission-driven -yrittäjyys sekä rahallisen pääoman korostuminen valtakysymyksissä.

Kokousten ja keskustelujen lisäksi Sitrassa kerätään jatkuvasti tietoa (sekä julkisista lähteistä että tilattuina töinä) trendeistä ja ilmiöistä. Osallistun ennakointiin ja tulevaisuuksiin liittyviin tapahtumiin, kuten seminaareihin ja työpajoihin, ja tavoitteenani on kesän yli koostaa ja analysoida näistä eri lähteistä saatua tietoa. Käyn mielelläni myös keskusteluja muiden Suomessa ja ulkomailla toimivien ennakointiasiantuntijoiden kanssa jakaaksemme tietoa ja ymmärrystä maailman muutoksista.

Viime vuoden Sitran trendilista on herättänyt paljon kiinnostusta ja keskustelua. Yksi syy tähän lienee ihmisten halu ymmärtää kiihtyvän muutoksen maailmaamme. Megatrendit antavat hyvän pohjan keskustella ja ymmärtää ympäristömme muutoksia. Lisäksi eduskunnan alaisena ajatus- ja toteutuspajana Sitralla on ainutlaatuinen asema nostaa aiheita suomalaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Trendityötä tehdään Sitralla sekä oman työskentelymme tueksi että sidosryhmiemme käyttöön. Nyt kesällä työstettävä materiaali jalostuu alkusyksystä lopulliseen esitysmuotoonsa. Haluatko kommentoida tätä työtä? Minuun voi vapaasti olla yhteydessä puhelimitse, sähköpostitse tai esim. Twitterissä (@ernestoharti) mihin tahansa trendeihin liittyvissä asioissa. Vastaan mielelläni kysymyksiin.

Mistä on kyse?