Boende
Beräknad läsningstid 1 min

Boende i A-klass med inhemskt virke

Trähuset representerar det traditionella finländska byggandet som bäst. Att bygga trähus stöder skogsindustrin och de arbetsplatser som är så livsviktiga för Finland. Ett trähus är även ett miljövänligt val som byggs av förnybara råvaror.

Publicerad

Besparingar: Att bygga ett hus i energiklass A kostar tio procent mer än att bygga ett vanligt hus, men investeringen återbetalar sig i de lägre uppvärmningskostnaderna.

Observera: Det finns bara få exempel på kostnadseffektivt byggande av hus i A-klass.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att bygga ett energieffektivt och kompakt trähus på 40 kvadratmeter minskar ditt koldioxidavtryck med ungefär 9 procent om året. Om en miljon finländare gör så här blir besparingen det totala koldioxidavtrycket från 87 000 personer. Det blir mindre utsläpp då kraftverken behöver producera mindre värme och eftersom det används resurssmartare material för byggandet.

Tips: På webbplatsen Energiatehokas koti hittar du mycket information om hur du planerar och bygger ett energieffektivt hem. Fråga även pakethusleverantörer och byggfirmor om energieffektivt byggande.

Vad handlar det om?