Beräknad läsningstid 1 min

Favoritkläderna är värda en vädring

Många av oss tvättar kläder helt i onödan, även om det skulle räcka bra med att bara tvätta en del av plagget eller låta det vädra. Genom att vädra kläderna förlänger du deras livslängd med upp till en tredjedel.

Bild: Unsplash/Peter Hershey

Publicerad

Besparingar: Du sparar pengar eftersom du behöver köpa nya kläder mer sällan. Det går åt mindre vatten och el för att tvätta kläderna.

Observera: Det kan vara svårt att bli kvitt vanan att tvätta kläderna ofta. Många av oss vet att det ofta räcker med bara vändring för yllekläder, men samma tips gäller även för andra klädesplagg.

Mindre koldioxidavtryck: Att minska på antalet tvättgånger i veckan med en tredjedel har en liten inverkan på ditt koldioxidavtryck, men om en miljon finländare gör likadant blir besparingen 420 personers totala koldioxidavtryck om året. Besparingen kommer från det bruksvatten som tvätten kräver och för uppvärmningen av vattnet. Det uppstår även besparingar eftersom kläderna håller längre.

Tips: På Marthaförbundets webbplats finns anvisningar för hur du tvättar och behandlar kläder.

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Fler tips för mer hållbart boende

Vad handlar det om?