Beräknad läsningstid 1 min

Finn Finland på vågorna

I Finland har vi gott om sjöar, strandlinjer och härliga skärgårdar där landet visar sig på ett helt nytt sätt. Att åka på vattnet med muskelkraft minskar stress, höjer konditionen och öppnar upp ett oändligt antal intressanta rutter i naturen. Eftersom det hela tiden kommer nya grenar blir vattenlivet aldrig tråkigt.

Bild: Unsplash/Anders Wideskott

Publicerad

Besparingar: Det kan kosta mycket att skaffa en egen båt, kajak, SUP-bräda eller annat vattenfordon, men närturismen blir i slutändan billigare än att åka långt bort.

Observera: Det kan vara svårt att börja med vattenlivet om det bara finns ett litet öppet utbud och inga föreningar i din hemtrakt. Hobbyerna är säsongsbetonade vilket kan minska på utbudet. Att lära sig konsten själv kan vara tufft.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att ersätta motorbåten med att ta dig fram med muskelkraft 15 dygn i året under maj-september minskar ditt koldioxidavtryck med nästan två procent. Det blir mindre utsläpp eftersom det behövs mindre bränsle samt bygg- och utrustningsmaterial.

Tips: Det finns sidor för entusiaster där du kan bekanta dig med SUP-brädorna, paddling och rodd.

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Flera tips för hållbara resor

Vad handlar det om?