Beräknad läsningstid 1 min

Hitta förmånlig närmat i en matcirkel

En smaklig måltid finns närmare än du tror. Genom att gå med i en matcirkel får du ekologisk mat förmånligare än i butiken, utan mellanhänder och behändigt nära dig. Samtidigt stöder du lokala matproducenter och ekologisk produktion.

Bild: Unsplash/Caroline Attwood

Publicerad

Besparingar: Oftast kan du köpa produkterna billigare via matcirkeln än på butiken. I matcirkeln betalar du inte onödiga mellanhänder utan dina pengar går direkt till matproducenterna.

Observera: Det finns nödvändigtvis inte matcirklar precis i alla områden, men du kan själv grunda en sådan genom att samla en lämplig grupp och leta upp de lokala producenterna. Tillgången till produkter beror på producenterna. Det krävs alltså flexibilitet och lite kreativitet för att kocka med matcirkelns råvaror.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att skaffa livsmedel via matcirkeln en gång i veckan kan du minska ditt koldioxidavtryck med cirka en och en halv procent om året. Besparingen motsvarar till exempel 900 kilometer med bil.

Tips: Titta om det finns Reko-ringarna nära dig.

 

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Flera tips för mer hållbar mat

Vad handlar det om?