archived
Beräknad läsningstid 1 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Mer levnadstid för de kära sakerna

Överväg att reparera eller fixa upp dina bekanta saker. Du slipper shoppingbekymren, att bli van med något nytt och framför allt onödigt avfall. Genom att tänja på sakernas användningstid kan du på lång sikt helt slippa köpa många produkter.

Publicerad

Besparingar: Det är tyvärr inte alltid billigt att reparera varor. Reparationer för hand kan bli dyrare än en ny produkt. Men å andra sidan kan du lära dig reparera många saker själv.

Observera: Reparationstjänsternas dyra priser kan vara en tröskel och det kan kännas enklare att köpa nytt. Men det är vettigare att ge pengarna till en lokal skomakare, maskinleverantör eller möbeltapetserare än till en stor butikskedja och utländska tillverkare.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att reparera fem klädesplagg, en möbel och en elektrisk maskin om året kan du minska ditt koldioxidavtryck med cirka en procent om året. Om en miljon finländare gör likadant blir det en besparing på 10 000 totala koldioxidavtryck i året.        

Tips: På YouTube finns det instruktionsvideor för reparationer av olika föremål och det lönar sig även att kolla Facebooks DIY-grupper. I Birkaland finns söktjänsten Korjaa.se.

Vad handlar det om?