Beräknad läsningstid 1 min

Spara enkelt genom att trycka på en knapp

En skarvsladd är en förmånlig vardagsräddare som hjälper dig placera maskinerna just där du behöver dem. Du får extranytta om du köper en skarvsladd med timer och strömbrytare som låter dig behändigt slå av strömmen till alla maskiner utan att behöva krypa på golvet. Standby-läget kan nämligen dra upp till 5–10 procent mer ström.

Bild: Adobe Stock/Gudellaphoto

Publicerad

Besparingar: Att slå av strömmen med skarvsladdens strömbrytare eller timer är ett enkelt och vardagligt sätt att spara en slant.

Observera: Att slå av strömmen från skarvsladden är en vana som kräver lite övning för att bli rutin. Alla skarvsladdar har inte en strömbrytare eller timer.

Mindre koldioxidavtryck: Att inte ha maskiner i standby-läge minskar något på ditt koldioxidavtryck varje år. Om en miljon finländare gör så här blir besparingen det totala koldioxidavtrycket från 1 000 personer.

Tips: Maskinens manual har information om hur mycket ström den drar i standby. Allmän information om förbrukningen i standby-läge hittar du till exempel på Wikipedia Försäljare och internet kan ge dig mer information om skarvsladdarnas egenskaper.

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Lisää vinkkejä kestävämpään asumiseen

Vad handlar det om?