Beräknad läsningstid 1 min

Spara tid och pengar, ta hand om konditionen och miljön

Med muskelkraft går arbetsresan hälsosamt och ofta även snabbare än med bil. Cykeln är till exempel det snabbaste fordonet i tätorten på sträckor under sju kilometer.

Bild: Unsplash/Sorous Karimi

Publicerad

Besparingar: Genom att låta bilen stå kvar på gården oftare än hittills sparar du tiotals euro i månaden och höjer samtidigt konditionen. Att ta bilen på korta resor, till exempel till butiken eller jobbet, ökar bränslekostnaderna rejält.

Observera: Nätverket för lätt trafik är kanske dåligt där du bor, så du behöver en bil varje dag. Genom att välja en lämplig cykel, kanske en hybridcykel, ser du helt nya rutter som enkelt tar dig dit du vill åka.

Mindre koldioxidavtryck: Om du ersätter bilen med cykling 20 veckor i året minskar ditt koldioxidavtryck med cirka 2 procent om året.

Tips: Mer information om att cykla till jobbet och om hur du främjar promenader och cykling finns på  Pyöräilykuntien verkosto och i  Kulkulaari. Om du är intresserad av en lekfylld tävling kan du samla ihop ett gäng och delta i tävlingen  Kilometrikisa.

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Flera tips för hållbara färdsätt

Vad handlar det om?