Beräknad läsningstid 1 min

Undvik rusning i mataffären och impulsinköp

Tänk om du kunde ta hand om veckans matinköp på soffan istället för att spendera fritiden i kön på butiken. Genom att beställa matkassen direkt hem sparar du tid för annat och undviker samtidigt impulsköp.

Bild: Unsplash/Leonie Wise

Publicerad

Besparingar: Genom att beställa matkassar för en vecka åt gången kan du få mindre matkostnader. Du gör antagligen mer planerade inköpsbeslut och där hemma minskar lockelsen för impulsköp. Kostnaderna för hemleveransen varierar beroende på tjänsteleverantör och idag börjar priserna från fem euro.

Observera: Om du bor ute på glesbygden kan det vara svårare att få tag på en hemleveranstjänst. Det finns många matkassealternativ, men du kan ha gått miste om de flesta eftersom tjänsterna inte är så bekanta.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att en eller ett par gånger beställa matkassen hem blir körkilometrarna färre, vilket minskar ditt koldioxidavtryck på cirka en procent om året. Om en miljon finländare gör så här blir besparingen det totala koldioxidavtrycket från 12 000 personer om året.

Tips: Bland annat S-gruppen och K-butikerna erbjuder hemleverans av matkassar. Det kan vara att många av dina grannar redan utnyttjar matkassetjänsterna så du kan få tips av dem om vilka möjligheter det finns i ditt område.

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Flera tips för hållbara färdsätt

Vad handlar det om?