Beräknad läsningstid 1 min

Verklig närmat på tallriken

Även en liten nyttoträdgård kan ge stora skördar. Att ta hand om trädgården är roligt och vem vill väl inte äta verklig närmat?

Bild: Vapa Media/Matti Nousiainen

Publicerad

Besparingar: Det krävs en del ekonomiska satsningar för att grunda en trädgård. Men de närdelikatesser du gratis plockar i trädgården ersätter investeringen mångfaldigt.

Observera: Trädgården kräver rum, skötsel och lite jobb i början. Du kan börja öva på att ta hand om växter till exempel med ett par örtburkar på fönsterbrädet. Det är en riktig zen-aktivitet att ta hand om växter.

Mindre koldioxidavtryck: Om du kan ersätta en tredjedel av sommarsäsongens grönsaker med sådana som du odlat själv, kan du minska ditt koldioxidavtryck med en och en halv procent om året. Det uppstår besparingar eftersom det används mindre gödsling och bekämpningsmedel och i och med att maten transporteras kortare vägar.

Tips: Trädgårdsaffärer kan hjälpa dig välja rätt växter och även webbplatserna Hyötykasviyhdistys och Kaupunkiviljely.fi kan hjälpa till. Inspiration och idéer kan du även få i olika trädgårdsbloggar.

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Fler tips för mer hållbart boende

Vad handlar det om?