archived
Beräknad läsningstid 1 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Vet du när elförbrukningens toppar är?

Kolkraftverken står under press under elförbrukningens topptider alltså ungefär klockan 7–9 och 18–21. Visste du att elpriset också är högre under de här tidpunkterna? Genom att minska elförbrukningen under konsumtionstopparna kan du minska din elräkning och kraftverkens elproduktionsbehov. Det här kallas flexibilitet i efterfrågan på el.

Publicerad

Besparingar: Om du bor i ett egnahemshus och har knutit ditt elavtal till elbörsens timpris så beaktar avtalet det lägre elpriset utanför rusningstopparna. Du kommer att se den betydande besparingen direkt på din elräkning.

Observera: Många vardagssysslor infaller just under eltopparna, och dessa sysslor drar el. Du kan bäst spara med hjälp av små gärningar, såsom att använda tvättmaskinen, ugnen och bastun under andra tider. För dig som bor i höghus och använder lite el är börselen nödvändigtvis inte ännu det bästa alternativet.

Mindre koldioxidavtryck: Hos en enskild person är det en liten gärning, men om en miljon finländare kontrollerar och reglerar sin elförbrukning ger det en besparing på 2 000 personers totala koldioxidavtryck i året.

Tips: Mer information om flexibiliteten i efterfrågan  får du av organisationen Energiateollisuus.

Vad handlar det om?