archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tunnetko sähkönkulutuksen ruuhka-ajat?

Hiilivoimalat ovat kovilla sähkönkulutuksen ruuhka-aikoina, eli noin kello 7–9 ja 18–21. Tiesitkö, että näinä aikoina myös sähkön hinta on korkeampi? Vähentämällä sähkönkulutusta kulutuspiikkien aikana voit pienentää sähkölaskuasi sekä voimaloiden sähköntuotantotarvetta.

Julkaistu

Säästöt: Jos asut omakotitalossa ja sähkösopimuksesi on sidottu sähköpörssin tuntihintaan, otetaan siinä huomioon sähkön matalampi hinta ruuhka-aikojen ulkopuolella. Merkittävän säästön huomaat suoraan sähkölaskustasi.

Huomioi nämä: Sähkönkulutuspiikkien aikaan sijoittuvat monet arkipäivän askareet, jotka kuluttavat sähköä. Säästäminen onnistuu kuitenkin pienilläkin teoilla, kuten käyttämällä pesukoneita, uunia ja saunaa muina aikoina. Vähän sähköä kuluttavalle kerrostaloasujalle pörssisähkö ei ole vielä välttämättä paras vaihtoehto.

Hiilijalanjäljen pienentyminen: Yksittäisen ihmisen kohdalla teko on pieni, mutta jos miljoona suomalaista tarkkailee ja säätelee sähkön käyttöään, säästyy 2000 ihmisen kokonaishiilijalanjälki vuodessa.

Vinkit: Lisätietoa kysyntäjoustosta saat Energiateollisuus-järjestöltä.

Mistä on kyse?