Beräknad läsningstid 1 min

Den högt uppsatta ryska tjänstemannen Sergei Ivanov kommer till toppseminariet inom cirkulär ekonomi

Det globala toppseminariet för världens ekonomiska pionjärer bygger upp en dialog om framtidsutsikterna för hållbar välfärd mellan västvärlden, de utvecklande ekonomierna och Ryssland.

Picture: Topias Dean

Författare

Samuli Laita

Ledande Expert, Kommunikation och samarbetsrelationer, Sitra

Publicerad

1 500 globala ekonomiska pionjärer – representanter för förvaltningen, näringslivet, städer, organisationer och forskningsvärlden – deltar i World Circular Economy Forum (WCEF2017) som Sitra ordnar i samarbete med globala institutioner den 5–7 juni i Helsingfors.

I invigningen av evenemanget deltar även Sergej Ivanov, specialombud för miljö-, ekologiska och transportfrågor vid Rysslands presidentadministration, med ett anförande under en internationell paneldebatt. Ivanov har tidigare arbetat bland annat som chef för Rysslands presidentadministration, vice premiärminister och försvarsminister. Delatagarna i den inledande paneldebatten ger en översyn av hur den cirkulära ekonomin på global nivå kan hjälpa med att bland annat utveckla en mer hållbar användning av naturresurserna, minska luftföroreningar och framförallt stävja klimatförändringen.

”Den cirkulära ekonomin gör det möjligt för världens länder att tillsammans leta efter lösningar till en hållbarare framtid. Den cirkulära ekonomin är ännu bara i början och alla världens länder är välkomna att delta i utvecklingsarbetet. I WCEF2017 deltar över 90 länder från Indien, USA och Chile till Ryssland. Ryssland har nu goda förutsättningar för att lyfta fram frågor angående cirkulär ekonomi, då man i landet firar miljöåret”, konstaterar Mari Pantsar, som leder temat Kolneutral cirkulär ekonomi vid Sitra.

Andra deltagare i paneldebatten är Japans miljöminister Tadahiko Ito, kanslichef för Kenyas miljöministerium Alice Kaudia, ordförande för FN:s resurspanel Janez Potocnik, Achim Steiner som i juni tillträder posten som ordförande för FN:s utvecklingsprogram och vice ordförande för FN:s miljöprogram Ibrahim Thiaw.

 

Mer information:

Mari Pantsar, direktör, mari.pantsar(at)sitra.fi, 050 382 0755

Samuli Laita, kommunikationsexpert, samuli.laita(at)sitra.fi, 040 536 8650

Begäran om intervju med talarna vid WCEF2017:

Sanna Autere, kommunikationsexpert, sanna.autere(at)sitra.fi, 050 3317510

Evenemangets webbplats och direkt webbsändning 5–6.6: www.wcef2017.com

Ämne

Cirkulär ekonomi

Lösningar i den cirkulära ekonomin behövs för att bevara den biologiska mångfalden och för att lösa klimatkrisen. Hur ska vi övergå till en cirkulär ekonomi där konsumtionen i stället för ägande grundar sig på användningen av tjänster: att dela, hyra och återvinna produkter.

Författare

Samuli Laita

Ledande Expert, Kommunikation och samarbetsrelationer, Sitra

Publicerad

Vi rekommenderar

Läst den än?

Vad handlar det om?