nyheter
Beräknad läsningstid 2 min

Eko Game Jam skapar nya spelidéer utifrån kolavtrycksdata

Experter inom spelindustrin och miljöexperter utvecklar tillsammans prototyper på nya spel med miljötema i Eko Game Jam-evenemanget 14–16 juni.

Författare

Publicerad

Miljö- och spelindustrin samlas ihop i Helsingfors och Jyväskylä och man väntar cirka 50–100 deltagare till evenemanget Eko Game Jam. Intresserade av miljökunskap och spelutveckling kan delta i evenemanget via nätet runt om i världen. Avoin ry, som är en förening inom informationsbranschens hållbara utveckling, arrangerar evenemanget tillsammans med Sitra, Finlands miljöcentral samt Miljöministeriet.

”Våra diskussioner med deltagare från bland annat Venezuela och Madagaskar har varit fascinerande. Världen är full av begåvade spelutvecklare som är intresserade av miljökunnande”, säger Otso Valta, Avoin ry:s ordförande.

”För oss är det viktigt att experterna inom informationsbranschen har det roligt och samtidigt får en möjlighet att främja hållbar utveckling. Det är inspirerande att samla ihop experter från olika branscher och kläcka idéer om ny slags miljökommunikation.”

I evenemanget utnyttjas data från Sitras Livsstilstest och Finlands miljöcentrals klimatdiet-kolavtrycksräknaren. Livsstilstestens och Klimatdietens räknare har publicerats som öppen data. Man hoppas att det finns användning för dem i både spel och andra applikationer för vardagen.

I Eko Game Jam utnyttjar spelkodarna miljödata och funderar på idéer om lösningsfokuserade spel tillsammans med experter inom cirkulär ekonomi och förnybar energi.

”Finländarna är intresserade av miljöärenden. Sitras Livsstilstest har till exempel gjorts redan över 700 000 gånger. Det är underbart att spelindustrin siktar på ändring och använder befintliga data på nya och intressanta sätt”, säger Sari Laine, expert i Sitras En hållbar vardag-projektet.

Vad handlar det om?